Hijatus hernija – Simptomi i prirodno lečenje

Hijatus hernija - Simptomi i prirodno lečenje

Hijatus hernija – Simptomi i prirodno lečenje

Procenjuje se da je kod 60 procenata odraslih prisutna hijatus hernija i da više od polovine osoba preko 50 godina ima hijatus herniju mada mnogi nikada nemaju simptome. U velikom broju slučajeva se ne može reći kada i kako je nešto uzrokovalo njen nastanak.

Najčešći uzroci su slabost mišića u abdomenu, povišena napetost probavnog trakta i visok nivo zapaljenja u telu. Česta je i gorušica i to je jedan od razloga zašto se hijatus hernija često povezuje sa GERB-om.

Najčešći simptomi

 • Problemi sa varenjem
 • Plitko disanje, nemogućnost da se udahne punim plućima
 • Bol u grudima
 • Gorušica
 • Otežano gutanje
 • Osećaj postojanja knedle u grlu
 • Često podrigivanje
 • Aritmija (tahikardija, nepravilan rad srca, lupanje srca)
 • Osećaj težine u želucu nakon jela
 • Bol u leđima
 • Nervoza i anksioznost

Prirodno lečenje

Rešavanje problema koje nosi hijatus hernija zahteva odgovoran pristup zato što je sam poremećaj ili sindrom kako se još zove, prilično složen. Promena životnog stila igra veliku ulogu u lečenju hijatus hernije. Imajući u vidu njenu prirodu, najpre treba da korigujte ishranu i prilagodite je svom životnom dobu, dnevnim aktivnostima i ličnim afinitetima, tj. toleraniciji ili netoleranciji određenih namirnica.

Ništa manje važno je opuštanje dijafragme ukoliko je zgrčena ili jačanje ukoliko je previše slaba a najjednostavniji i najprirodniji način za to je abdominalno disanje. Dakle, inicijalni plan bi bio: najpre treba raditi na poboljšanju ishrane, regulisanju telesne težinu, povećanju aktivnosti, eliminisanju stresa, pažljivom izboru lekova koji se koriste.

Regulišite telesnu težinu

Prekomerna težina ili gojaznost dodatno opterećuju mišiće na ulazu u želudac i time je otežano varenje hrane što onemogućava dobru apsorpciju hranljivih materija iz hrane a time vremenom stvara nedostatak vitamina i minerala što dodatno izaziva druge simptome. Time se zdravstveni problemi uvećavaju i usložnjavaju. Održavajte optimalnu telesnu težinu.

Nastojte da poštujete zahteve večernje rutine

Pokušajte da ne idete u krevet nekoliko sati nakon večere, jer ležeći položaj može pogoršati situaciju. Nakon poslednjeg obroka u toku dana ostanite budni najmanje 3 sata, prošetajte nakon obroka i pokušajte da ostanete opušteni kako biste se pripremili za spavanje. Da bi se sadržaj iz želuca lakše prebacio u creva, podesite položaj za spavanje. Spavajte pod malim uglom i podignite uzglavlje 7-10 cm. To možete postići korišćenjem većeg jastuka ili postavljanjem podizača ispod postolja kreveta.

Budite dovoljno aktivni tokom dana – nastojte da napravite najmanje 10.000 koraka što će povoljno uticati na kvalitet sna.

Stres

Za osobe koje pate od hijatus hernije to je važno pitanje koje prvo treba rešiti. A i veliki izazov jer današnji radni i životni tempo svakodnevno donose stresne situacije. Vi ih ne možete jednostavno isključiti ali zato možete izabrati kako ćete na njih da reagujete. Vaša reakcija na neki događaj, osobi ili situaciju daje karakteristiku stresnog i zato pre nego što reagujete tri puta duboko udahnite i izdahnite. Time ćete sebi dati prostora za razumnu i kvalitetniju reakciju.

BIOGASTRITIS ČAJ pomaže kod bola i pečenja želuca kod GERB-a i smanjuje gorušicu.

BIOGASTRITIS ČAJ i BIOGASTRITIS KAPI za višak želudačne kiseline brzo postižu željene rezultate čak i nakon samo 7 dana korišćenja. Simptomi i tegobe povezani sa refluksom kiseline su značajno manji, a u mnogim slučajevima i potpuno nestaju.

Ove potpuno prirodne preparate možete da koristite bez bojazni od neželjenih reakcija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.