Snizite nivo triglicerida u krvi

Snizite nivo triglicerida u krvi

Snizite nivo triglicerida u krvi

Ako ste gojazni, pod većim ste rizikom da imate povišen nivo triglicerida, ali jednostavne promene poput uravnotežene ishrane i vežbanja, mogu vam pomoći da smršate i smanjite trigliceride. Izbacite visokokalorične namirnice i pića iz svog menija i napravite prioritete – neka vam voće i povrće bude deo svakodnevne ishrane. Imaju malo kalorija i pomoći će vam da lakše dostignete željeni cilj u kilaži, a puno je nutrijenata koji su dobri za zdravlje srca.

Ako šećer čini manje od 10% vaših dnevnih kalorija, znači da imate veoma nizak nivo triglicerida. Zapravo, zvanična preporuka je da samo 5% kalorija svakog dana, čine dodati šećeri. To znači, ne više od 150 grama (9 kašikica) za muškarce i 100 grama (6 kašikica) za žene, po danu. U našoj ishrani, jedan od najvećih izvora šećera je gazirani sok. Pa, da biste smanjili unos šećera, nemojte piti više gazirane i voćne sokove koji su zaslađeni. Najbolje piće za vas je obična voda!

Umesto šećera i drugih prerađenih ugljenih hidrata, konzumirajte hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće, i integralne žitarice.

Ukoliko imate povišene trigliceride, alkohol bi trebao da vam se nađe u ruci samo u retkim prilikama, ili još bolje, potpuno ga izbacite iz života jer i male količine mogu izazvati visok nivo triglicerida u krvi. Kod osetljivih osoba, samo jedno piće može uticati na skok triglicerida. Kada ste na nekim društvenim događajima, proslavama i slično, napravite voćni bezalkoholni koktel, biće zdraviji i, uostalom, niko ne mora da zna da u njemu nema alkohola.

Ishrana je veoma bitna za smanjenje novoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Nekvalitetni ugljeni hidrati izazivaju naglo povećanje insulina, što može povisiti i trigliceride u krvi. Da biste snizili trigliceride, moraćete da smanjite unos šećera i prerađenih ugljenih hidrata uključujući med i druge zaslađivače, slatkiše, peciva, pastu, beli pirinač i sve proizvode od belog brašna, u šta spadaju beli hleb, žiarice, zemičke, rolnice i kolači. Takođe, trebalo bi smanjiti i unos sušenog voća i soka, pošto imaju puno šećera. Umesto toga, uzimajte kvalitetne ugljene hidrate – povrće, voće i integralne žitarice, ovsenu kašu, tamni pirinač, hleb i pastu, pravljene od celog zrna.

Naša tela čuvaju i premeštaju masti u obliku triglicerida. Hrana bogata zasićenim i trans mastima, podići će nivo triglicerida u krvi. Srećom, možete smanjiti trigliceride u krvi tako što ćete smanjiti unos ovih nezdravih masti. Ako imate povišene trigliceride, važno je da ograničite unos hrane bogate zasićenim mastima, u koju spada crveno meso, koža od živine, puter, obrano mleko i mlečni proizvodi sa visokim procentom mlečne masti. Pošto su trans masti posnije od zasićenih masti, pažljivo proverite šta piše na pakovanju margarina, grickalica, peciva i drugih namirnica, kako biste bili sigurni da ne sadrže trans masti.

Ali nisu sve masti loše. Radite na tome da iz ishrane izbacite zasićene i trans masti, ali, ubacite zdrave, omega-3 masti. Omega-3 masne kiseline su dobre za srce i efektno deluju na smanjenje triglicerida. Tokom svake nedelje, trebalo bi da pojedete dve porcije ribe. Riba bogata omega-3 mastima je losos, haringa, pastrmka, sardine, a možete jesti i ostrige.

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita).

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.