Povišen holesterol iz godine u godinu prati sve veći broj ljudi u svetu. Loša ishrana, smanjena dnevna aktivnost i svakodnevni stres, su glavni uzročnici mnogih oboljenja pa i ovog.
Kako smanjiti holesterol
Za zdravlje organizma važna je ravnoteža i prirodni balans materija unutar čitavog organizma. To znači da određeni nivo svih gradivnih i energetskih molekula, poput šećera, lipida i aminokiselina, bude uravnotežena u zdravom organizmu da osigura normalan rast i funkciju.
Ako se bilo koja od ovih supstanci iz nekog razloga smanji ili poveća, dolazi do učitavanja biohemijskih reakcija u ćelijama, što može dovesti do bolesti. Isto važi i za holesterol, jer prevelike količine holesterola opterećuju ćelije koje učestvuju u njegovom transportu i metabolizmu, a najosetljivije ćelije na povišen nivo holesterola su ćelije koje se nalaze u unutrašnjosti krvnih sudova. Zovemo ih endotelne ćelije.
Zbog toga je visok holesterol prepoznat kao faktor rizika za nastanak vaskularnih i kardiovaskularnih bolesti. Logično, smanjenje nivoa holesterola je od velike koristi: smanjenje ukupnog holesterola za 7% smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 14%.
Ako imate povišen holesterol pazite da pre pripreme peradi uklonite kožicu jer ona sadrži značajne količine holesterola. Posebno je važno da smanjite unos jaja, jetrica, bubrega i mozga. Te namirnice su jako bogate holesterolom. Najbolje je da nedeljno konzumirate tek 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela. Pileću, goveđu i druge mesne supe ohladite pre konzumiranja. Na taj način lakše možete izdvojiti masnoću koja se nakupila na površini.
Pre pripreme crvenog mesa važno je da uklonite sve vidljive masnoće. Uvek birajte mleko i mlečne proizvode s niskim udelom mlečne masti. Jedite što više voća i povrća. Zapravo, neka vam voće i povrće budu glavni obroci, da u što većoj meri zamene namirnice koje štete našem telu.
Maslačak je donedavno korišćen prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga lekovita svojstva. Osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak pročišćava krv, snižava nivo holesterola, leči čireve, ekceme i kožne bolesti.
Maslinovo ulje – jedan od zaštitnih znakova mediteranske kuhinje pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba. Iako je to masnoća, može značajno pomoći u borbi protiv holesterola. Dovoljne su tek 2 kašičice maslinovog ulja na dan kako bi se iskoristile njegove prednosti.
FloraLip biljne kapi
FloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.
FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)