Najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje

Najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje

Najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje

Žensko telo je složeni organizam koji traži mnogo toga kako bi normalno mogao funkcionisati. Ako želite sačuvati svoje zdravlje i dugo živeti, trebali biste obratiti pažnju na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše telo savršeno funkcioniše.

Vrlo je važan magnezijum, koji ima veliku ulogu u očuvanju imuniteta pa je koristan za zdravlje kostiju, mišića i živaca. Magnezijum štiti žene od stresa, a napunićete se ovim potrebnim mineralom putem žitarica, semenki, spanaća ili orašastih plodova.

Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkcinisanje živaca i štitne žlezde, a može sprečiti i nastanak karcinoma dojke i pomaže u njegovom lečenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima, žumancu i gljivama. Najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspeva ga upiti iz tog izvora kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savetuju da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani.

Folna kiselina pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti srce i krvne sudove i naročito je važna tokom trudnoće. Odličan je izvor tamnozeleno lisnato povrće, a ima je i u plavoj ribi, avokadu, mahunarkama i soji.

Kalcijum jača kosti i mišiće, a pomaže pri normalnom radu krvi održavajući zdrav krvni pritisak. Ima ga u prirodnom mleku, algama, sušenom voću, sardinama, zelenom povrću i orašastim plodovima.

Mozak čuva vitamin B12 održavajući živce i krvne sudove zdravim, pomaže u izgradnji DNK i sprečava anemiju, što ga čini naročito važnim za vegetarijance. Najviše ga ima u jajima, mleku i mlečnim proizvodima kao i u mesu organskog porekla.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.