Početna / Varenje / Maslačak poboljšava varenje
Maslačak poboljšava varenje

Maslačak poboljšava varenje

Maslačak je veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vlakana, kalijuma, gvožđa, cinka i fosfora. Takođe, sadrži proteine i to veću količinu od spanaća. Od davnina se koristi u narodnoj medicini kod anemije, kožnih oboljenja i depresije.

Maslačak deluje i kao blagi laksativ koji poboljšava varenje, stimuliše apetit i uravnotežava prirodne i korisne bakterije u crevima. On deluje kao diuretik i pomaže bubrezima u čišćenju toksina i eliminisanju viška soli i vode. To, takođe, sprečava i rast mikroba u urinarnom traktu.

Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije i nivoa elektrolita u organizmu.
Svi delovi maslačka bogat su izvor antioksidanasa koji sprečavaju oštećenja ćelija uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala. Na taj način dolazi do usporavanja procesa starenja ćelija.
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslačak deluje protiv raka i to tako što usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava njihovo širenje. Lišće maslačka posebno je bogato antioksidansima i fitonutrijentima koji su veoma uspješni u borbi protiv raka.

Najnovija istraživanja pokazuju da ova biljka snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola.

Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije imunološkog sistema i veoma je delotvoran u borbi protiv mikroba i gljivica.
Lišće, cvet i koren maslačka su jestivi. Oni imaju blago gorak ukus koji se može smanjiti kuvanjem.

Napomena: Maslačak se smatra bezbednom biljkom za ishranu ljudi. Ipak, neke osobe mogu biti i alergične na njega. Takođe, trudnice, dojilje i osobe koje koriste propisane lekove trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre dodavanja maslačka u ishranu.

Koren vadite na čistim mestima, koja nisu tretirana raznim hemikalijama, a prilikom vađenja korenja birajte velike i snažnije biljke.
U narodnoj medicini koren maslačka se koristi i svež i osušen. Ako želimo da čuvamo koren maslačka potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i iseći na jednake, manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.

Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suv koren maslačka zadržava svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.

Proherb biljne kapi predstavljaju prirodan biljni laksativ koji blagotvorno deluje na creva i normalizuju peristaltiku creva.

Proherb biljne kapi posebno su efikasne kod lenjih creva, stimulišu rad celokupnog digestivnog sistema, pri čemu smanjuju i tegobe nadutosti i gasove koji se javljaju usled slabog i usporenog rada creva.

Prirodni biljni laksativ pomaže da se uspostavi normalno i redovno pražnjenje creva, kako kod lakših tako i kod težih oblika zatvora.

Pogledajte i ...

Kako izbeći gastritis

Kako izbeći gastritis?

Gastritis može biti veoma neprijatan i može voditi do raka stomaka, pa je važno da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *