Početna / Kardio vaskularni sistem / Prirodna regulacija krvnog pritiska
Prirodna regulacija krvnog pritiska

Prirodna regulacija krvnog pritiska

Oko 70% odraslih osoba su u većoj opasnosti od infarkta ili moždanog udara zbog visokog krvnog pritiska. Kancelarijski poslovi, nedostatak fizičke aktivnosti i konzumiranje brze hrane doprinose problemu.

Trčanje

Jednosatno trčanje jednom nedeljno može da produži život za šest godina. To su pokazali podaci Centra za srce u Kopenhagenu, koji je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 20.000 žena i muškaraca starosnog doba od 20 do 93 godine. Naučnici veruju da trčanje ima brojne korisne efekte, među kojima su poboljšanje unosa kiseonika i snižavanje krvnog pritiska. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog pritiska tako što jača srce, koje može da pumpa više krvi s manje napora, a tim se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje je efikasno, kao i trčanje.

Jogurt

Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 30 posto. Američki naučnici tvrde da kalcijum omogućava krvnim sudovima da se prošire i zadrže pritisak u normali. Osobe koje svakodnevno piju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 posto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak.

Banane

Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans tečnosti u telu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

So

So traži vodu i povećava volumen i pritisak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keks, pahuljice i gotova jela sadži 80 posto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da gubljenje samo nekoliko kilograma telesne težine ima značajan uticaj na krvni pritisak. Zbog prekomerne telesne težine srce radi pod opterećenjem, što dovodi do visokog kvnog pritiska.

Cigarete

Nikotin u cigaretama stimuliše telo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisak. Napor za srce u tom slučaju je izuzetan.

Radno vreme

Četrdeset radnih sati nedeljno u kancelariji povećava rizik od visokog krvnog pritiska za 14 posto. Taj rizik se vremenom povećava. Radnici koji rade više od 50 sati nedeljno imaju 29 posto veće šanse da dobiju visok krvni pritisak u odnosu na one koji rade manje od 40 sati. Prekovremeni rad sprečava osobu da vežba i jede zdravo. Zbog toga se potrudite da odvojite vreme za opuštanje i da zdravo jedete.

Hrkanje

Glasno i konstantno hrkanje je simptom opstruktivne apneje. Više od polovine ljudi koji hrču imaju znatno viši pritisak nego se to očekuje za njihovo životno doba i zdravlje. Odricanje od cigareta, alkohola i umereno konzumiranje hrane će pomoći.

Kofein

Kofein povećava krvni pritisak stezanjem krvnih sudova i povećavanjem efekata stresa.

Cvekla

Jedenjem cvekle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za sedam posto. Osim cvekle, efikasni su kupus i spanać.

Cardioplant biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakata (divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjak, valerijana).

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi predstavljaju 100% prirodni proizvod, izrađen originalnom tehnologijom od lekovitih biljnih sirovina sa našeg područja. Kapi mogu slobodno da se koriste sa drugim lekovima za pritisak i cirkulaciju.

Pogledajte i ...

Sremuš čisti krv

Sremuš čisti krv

Sremuš je jedna od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *