Disbalans hormona

Disbalans hormona

Disbalans hormona

Ukoliko vaše telo proizvodi premalo ili previše nekog hormona, dolazi do njihovog disbalansa u organizmu koji prouzrokuje probleme. Do disbalans-a hormona može doći iz različitih razloga, a stres je jedan od okidača pošto su hormoni vrlo osetljivi na njega.

Šta su hormoni i kakav je njihov uticaj

Testosteron

Hormon veoma bitan za seksualnu funkciju. Imaju ga i žene i muškarci, s tim što muškarci proizvode 7 do 8 puta više testosterona nego žene. Njegova uloga povezana je sa mišićnom i koštanom masom, kao i rastom dlaka.

Insulin

Proizvodi ga pankreas i služi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Manjak insulina dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi pa je tako potrebno nadoknaditi insulin medikamentima i uvesti određene promene u ishrani i načinu života.

Adrenalin

Ovo je jedan od hormona stresa. Usled nelagodne situacije dolazi do njegovog ubrzanog lučenja koje se prepoznaje tako što osećamo ubrzan rad srca, preznojavanje, zenice se šire… Njegova uloga je da pripremi naše telo za izbegavanje opasne situacije ili za odbranu od nje.

Kortizol

Ovo je još jedan hormon koji je usko povezan sa povećanim stresom. Njegova uloga je da opskrbi telo energijom kada nam je ona najpotrebnija, odnosno kada smo pod presijom.

Estrogen

To je polni hormon koji igra važnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, plodnosti i ženstvenog izgleda pripadnica lepšeg pola.

Progesteron

Ovaj polni hormon proizvode jajnici i ima ulogu da pripremi matericu za eventualnu trudnoću i zato njegova proizvodnja dominira u drugoj polovini ciklusa.

Simptomi i rešenja

Postoje simptomi koji su karakteristični za višak, manjak ili nedostatak nekog od hormona. U nekim situacijama simptomi su atipični, gotovo neprimetni ili nedovoljno izraženi. Tako može da se desi da nam neke ozbiljne bolesti (kao što je dijabetes) dugo budu neprepoznate.

Povećano lučenje hormona štitne žlezde može dovesti do pojave prepoznatljivih simptoma: gubitka telesne težine, osećaja slabosti u mišićima, drhtavice, ubrzanog lupanja srca… Ovo je svakako razlog da se obratite lekaru.

Nizak nivo kortizola i tiroidnih hormona, s druge strane, dovodi do osećaja hroničnog umora, usporenja metabolizma, pospanosti, rasejanosti, povećanja telesne težine…

Problem može da bude na nivou hipofize ili štitne žlezde

Hipofiza je žlezda u mozgu. Ovo se može desiti i zbog pada imuniteta. Naravno, poseta lekaru se podrazumeva, a vi sami možete da preduzmete određene mere da biste pojačali imunitet, kao što je uvođenje pojačane ishrane bogate proteinima i vitaminima uz obavezno odmaranje.

Izostanak menstruacije, uz isključenje trudnoće može biti rezultat odstupanja različitih hormona.

Česti stresovi, neredovna ishrana i preterano vežbanje može takođe dovesti do gubitka ciklusa. Koji god da je uzrok u pitanju, potrebno je javiti se lekaru, jer dugotrajan izostanak menstruacije može višestruko škoditi vašem zdravlju.

Učestala pojava gladi, žeđi, kao i učestalo mokrenje mogu biti pokazatelj neregulisanog nivoa šećera u krvi, tj. nedovoljnog lučenja insulina iz pankreasa.

Za prevenciju ove bolesti – dijabetesa od velike važnosti su način ishrane, životne navike i fizička aktivnost. Ovo je posebno važno za osobe koje imaju genetsku predispoziciju s obzirom na to da je jedan oblik dijabetesa nasledan. Povećanom riziku od obolevanja od ove bolesti izložene su i žene koje su u trudnoći imale šećernu bolest.

Kada dođe do drastičnog povećanja kilaže dolazi do promene ravnoteže između estrogena i testosterona tako što se nivo testosterona povećava, a estrogena smanjuje. Ovo može da izazove pojačano lučenje lojnih žlezda što za rezultat ima brže mašćenje kose i kože i pojavu akni i bubuljica.

Prvo i osnovno je smanjenje kilaže i regulisanje metabolizma, a ako ovo ne da očekivane rezultate – uvođenje hormonske kontraceptivne terapije.

Konopljika je poznata kao izuzetna biljka koja se koristi za prirodno lečenje hormonskog disbalansa kod žena. Ova biljka dovodi do ravnoteže između proizvodnje estrogena i progesterona kod žena, čime reguliše mnoge zdravstvene tegobe nastale usled neravnoteže ova dva važna reproduktivna hormona žene.

FLORAVITEX KAPI su potpuno prirodan preparat na bazi konopljike, a mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans, uključujući: neredovne i bolne cikluse, osetljivost dojki, sterilitet, ciste na jajnicima, policistične jajnike, akne, bubuljice, pojačanu maljavost, tegobe u menopauzi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.