Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate

Još uvek nije dovoljno poznato zbog čega se prostata povećava, ali, otkriveno je da u tome veliku ulogu imaju polni hormoni i to muški testosteron i njegov srodnik dihidroksitestosteron, te ženski estrogeni. Povezana je i s genetskim nasleđem.

Benigna hiperplazija prostate

Kod benigne hiperplazije prostate dolazi do njenog uvećanja pri čemu dolazi do pritiska na uretru koja kroz nju prolazi. To ometa urinarni tok od bešike kroz urinarni kanal i dalje van tela. Pritisak takođe prouzrokuje vraćanje urina nazad u bešiku što ima za posledicu učestale potrebe za mokrenjem. Drugi čest simptom je osećaj nepotpunog uriniranja. Kod jačih pritiska može doći do potpune blokade uretre, što može dovesti do teškog oštećenja bubrega.

Statistika benigne hiperplazije prostate

Benigna hiperplazija prostate obično počinje u trećoj deceniji života muškarca, polako evoluira i obično uzrokuje simptome iznad 50 godina starosti.

Ne mogu se jasno razgraničiti starosne ili druge grupe sa povećanim rizicima za dobijanje benigne hiperplazije prostate. Neke studije pokazuju veću učestalost bolesti među oženjenim muškarcima nego kod samaca. Benigna hiperplazija prostate je veća u Evropi i SAD-u nego u ostalim delovima sveta.

Simptomi

  • Otežano mokrenje
  • Otežan početak mokrenja
  • Slab, “kolebljiv” mlaz mokraće sa čestim prekidima,
  • Smanjena brzina protoka urina,
  • Česti osećaj potrebe za uriniranjem i učestalo uriniranje, naročito noću
  • Odvajanje kapljica urina nakon završetka čina mokrenja

Benigna hiperplazija prostate i lečenje biljem

Većina ljudi voli da rešavaju svoje zdravstvene probleme, bez uzimanja lekova, već uz pomoć lekovitog bilja i preparata na biljnoj osnovi. Važno je napomenuti da se fitoterapijom nemogu uvek postići 100%-ntni rezultati ali lečenje protiče brže i bezbolnije.

Tribulus Beta je preparat na bazi lekovitog bilja gde preovladava biljka Tribulus Terristris – Babin zub. Ovaj preparat višestruko deluje na organizam i otuda njegova uspešna primena u prevazilaženju problema benigne hiperplazije prostate:

  • Povećava nivo testosterona u organizmu i to ličnog endogenog čime se reguliše i pospešuje rad prostate i testisa. Ovo je naročito bitno u životnom dobu kada je smanjeno lučenje testosterona tako da počnu preovladavati estrogeni koji su okidači za rast prostate i pojavu benigne hiperplazije prostate.
  • Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi i čisti krvne sudove od krvnih plaka i naslaga čime povećava cirkulaciju kako u celom organizmu tako i u prostati.
  • Antibakteriski deluje što smiruje simptome nastale bakterijskom infekcijom.
  • Povećava imunitet.

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.