Početna / Kardio vaskularni sistem / Sremuš čisti krv
Sremuš čisti krv

Sremuš čisti krv

Sremuš je jedna od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako nutricionisti poručuju da je odlična u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše, oboleli bi uzimanjem prolećnog sremuša mogli da stabilizuju pritisak bar dva do tri meseca i da odmore jetru od lekova i istovremeno smanje vrednost holesterola. S proleća, sremuš najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma. Toliko je efikasan da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv.

Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje sa alisulfidima (slično onom u belom luku), biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju i vitamin C i karotin, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka. Travari kažu da sremuš smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak. Ova biljka, takođe, poboljšava apetit, otklanja smetnje sa varenjem, smiruje upalu sluzokože želuca, otklanja nadutost i gasove, omogućava bolje izlučivanje žuči, podstiče rad bubrega i smiruje upale mokraćnog mehura, sprečava osteoporozu i smanjuje bolove od artritisa i reume…

 

Međutim, treba napomenuti da onog trenutka kad se list ubere, on počinje vrlo brzo da gubi ova lekovita jedinjenja (alicin i ahoin). U dodiru sa vazduhom počinje oksidirati, a zatim se razgrađuje i time se njegova lekovitost gubi veoma brzo skoro 2 procenta na sat. U praksi sremuš biljka u toku 24 sata izgubi polovinu svojih lekovitih svojstava, a za 48h ona nestaju u potpunosti, ostaje samo ukusna začinska biljka.
Jedina mana ove biljke, je to što nam je u svežem stanju dostupna svega 30-ak dana tokom proleća. Jedino rešenje je da se lekovitost ove biljke koristi tokom cele godine, je u našim biljnim kapima od sremuša koje su proizvedene po najmodernijoj tehnologiji kako bi se na najkvalitetniji način sačuvale sve blagodeti ove božanske biljke.

Visok krvni pritisak i sremuš

Oboljenja i poremećaji rada kardiovaskularnog sistema, kao što su povišen krvni pritisak, trigliceridi i holesterol, koji su najčešći uzročnici moždanog i srčanog udara, već uveliko u celom svetu poprimaju obeležja epidemije. Kao što je poznato, visok krvni pritisak više nije problem i bolest samo starih ljudi, kao što je to ranije bilo slučaj, već i mladih, kod kojih se oboljenje i problemi javljaju već u 35. godini života.

Na pojavu hipertenzije utiču nezdrave životne navike, loša ishrana i velika izloženost stresu, pa je s razlogom sve više prisutan visok krvni pritisak na nervnoj bazi. Oboljenje je vrlo neugodno i iz godine u godinu progresira te uzima danak kod sve mlađe populacije. Glavni problem predstavlja to što su simptomi hipertenzije vrlo teško uočljivi i često prelaze nezapaženo sve do trenutka kada nastanu teška sistemska oštećenja u organizmu.

Pogledajte i ...

Hrana koja ugrožava osobe sa visokim krvnim pritiskom

Hrana koja ugrožava osobe sa visokim krvnim pritiskom

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom potrebno je da smanjite unos hrane koja sadrži …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *