Gorušica je neugodni osećaj peckanja u grlu i grudima. Usko je povezana sa refluksom odnosno vraćanjem želučane kiseline u jednjak.
Kako sprečiti gorušicu
Hrana je najčešći “okidač” gorušice. Ukoliko imate običaj da se prejedate, sigurno ćete se boriti s njom. Ako “pretrpate” želudac, rizikujete da vam se želučana kiselina vrati u jednjak. Jedite više manjih obroka dnevno i vodite računa da ne jedete prekasno.
Lista namirnica koje izazivaju gorušicu je zaista dugačka. Budite oprezni sa sledećim namirnicama: čokolada, citrusno voće, začinjena hrana, sveži luk, paradajz, margarin, ulje, kofein, pomfrit, masno crveno meso i pohovana hrana. Naravno, to ne znači da morate da držite dijetu i jedete samo kuvanu hranu. Jednostavno, budite oprezni i ni u čemu ne preterujte.
Alkohol je istinski neprijatelj osobama koje pate od gorušice. On opušta donji deo jednjaka što dovodi do pojave refluksa. Zato, ukoliko patite od gorušice, zaboravite na alkohol.
Prekomerna telesna težina može izazvati pojačano lučenje želučane kiseline, a samim tim i gorušicu. Osobe sa viškom kilograma imaju tri puta veću mogućnost da pate od gorušice ili refluksa. Postoje dva objašnjenja. Prvo je da salo vrši pritisak na stomak i samim tim ugrožava njegove normalne funkcije, a drugi razlog je to što salo može da izazove različite hemijske ili hormonske promene zbog kojih telo postaje osetljivije na refluks kiseline.
Svima je poznato da pušenje ima štetan uticaj na pluća i srce. Ali, da li ste znali da ima i negativan uticaj na rad organa za varenje? Nikotin, poput alkohola, utiče na opuštanje donjeg dela jednjaka, što dovodi do pojave refluksa. Zbog pušenja, žučne soli iz tankog creva odlaze u želudac i usporavaju nastanak pljuvačke koja je važna, jer pomaže jednjaku da se “reši” želučane kiseline.
Kakve veze ima položaj prilikom spavanja sa gorušicom? Mnogo više nego što možete i da zamislite. Za početak, izbegavajate da jedete pre odlaska u krevet. Vodite računa da vam je glava podignuta bar desetak centimetara u odnosu na noge. Na ovaj način kiselina brže “silazi” iz jednjaka i samim tim ne dolazi do žgaravice.
Naš čuveni čaj za upalu želuca ili gastritis – BIOGASTRITIS ČAJ – baziran je na potpuno prirodnoj biljnoj mešavini i zapravo uključuje sledeće biljke: slatki koren, kamilicu, virak, kantarion, hajdučku travu, podubicu.
Dokazano je da ovaj 100% prirodan biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice – čime sprečavate nedostatak vitamina B12.
BIOGASTRITIS ČAJ takođe deluje i protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu. Ukoliko budete redovno koristili ovaj čaj za gastritis, sigurno ćete primetiti poboljšanje simptoma gastritisa.
Za najbolje rezultate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – 100% prirodan preparat namenjen lečenju gastritisa i drugih želudačnih tegoba. Ovaj preparat nema neželjenih efekata i možete da ga koristite uz terapiju koju vam je inače propisao lekar.