Kako prepoznati povišen šećer u krvi

Kako prepoznati povišen šećer u krvi

Kako prepoznati povišen šećer u krvi

Većina osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1 su za svoju bolest saznali iznenada: većina osoba se u jednom trenutku, jednostavno, onesvestila. Znaci malaksalosti, žeđi i čestog mokrenja nateraju roditelja maloletnog deteta da izvrši analize, kada se i najčešće dijagnostikuje povišen šećer u krvi.

Normalna vrednost šećera u krvi se kreme između 3,6 do 6,1 milimola po litru i povišene vrednosti ukazuju na opasnost od razvoja dijabetesa.

Kako bi se dijagnoza potvrdila, koriste se brojni testovi kao što je oralni glukoza test na toleranciju gde se zarpavo pravi razlika između slučajnog povećanja nivoa šećera u krvi i povećanja uzrokovanog dijabetesom.

Ljudi uglavnom neće prepoznati dijabetes. Kada je reč o dijabetesu tip 2, za njega pacijent sazna uglavnom u bolnici, nakon oporavka ili u toku razvoja neke sistematske bolesti: lekari su upoznati sa činjenicom da je razvoj dijabetesa tipa 2 povezan sa nekom sistemskom bolešću, te se pacijentu često uzimaju analize.

Dijabetes tip 2 ima nešto izmenjene vrednosti u odnosu na dijabetes tip 1, čak i kada je vrednost povećana – to ne znači da osoba ima dijabetes, te je potrebno ponoviti merenje nivoa šećera u krvi više puta. Znaci gestacijskog dijabetesa jesu malaksalost trudnice i ubrzano gojenje usled prevelike želje za hranom.

Mnogi se pitaju: “Kako da znam da imam šećer?” – jednostavno, redovno kontrolisanje krvne slike može prevenirati komplikaciju ove bolesti, a blagovremeno otkrivanje donosi i veću šansu za oporavkom.

Simptomi povišenog šećera su brojni i dele se na 2 grupe: rani i kasni. Početni znaci razvoja dijabetesa jesu:

  • povećan osećaj žeđi
  • često mokrenje (više od 5 puta dnevno)
  • ekstremna želja za hranom
  • neobjašnjivi gubitak na težini
  • postojanje ketona u mokraći (ketoni predstavljaju međuproizvod oštećenja mišića)
  • oštećenje vida
  • sklonost ka infekcijama, posebno kožnim i vaginalnim

Simptomi povišenog šećera u kasnijim fazama jesu oštećenje brojnih organa i krvnih sudova: dolazi do oštećenja bubrega, nervnih ćelija, a vid progresivno slabi, u medicini se ovaj simptom naziva oftalmopatija. Simptomi nikako nisu blagi i ne treba ih zanemarivati!

Kao potencijalni uzročnici dijabetesa tipa 2, navode se gojaznost, stanje u kome ćelije postaju otporne na dejstvo insulina. Nedovoljna fizička aktivnost, genetička predispozicija, rasa ( crnci, stanovnici latinske amerike i azijati su u većem riziku od pripadnika bele rase ), starost, policistična bolest jajnika, visoki neregulisani krvni pritisak kao i povećani nivo holesterola i triglicerida u krvi. Od gestacijskog dijabetesa, često obole trudnice koje imaju više od 25 godina, koje su u svojoj porodici imale ovu bolest i trudnice koje su se za kratak period trudnoće veoma brzo ugojile.

Šećer u krvi – normalne vrednosti

Kao što smo napomenuli, normalne vrednosti šećera u krvi se kreću između 3,6 i 6,1 milimola po litru: ukoliko su vrednosti niže, to generalno ne treba da brine osobu jer se nedostatak šećera lako moće nadomestiti. Ukoliko su vrednosti šećera u krvi blizu gornje granice, potrebno je detaljnije ispitati pacijenta i održati mu nivo šećera u granicama referentnih vrednosti.

FLORADIJABETFloradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.