Kako da prepoznate da imate nervozan stomak

Kako da prepoznate da imate nervozan stomak

Nervozan stomak ili sindrom iritabilnog creva je hronična bolest poznata po tome da izaziva najmanje šest meseci simptome bolova u stomaku i/ili nelagodnosti u vezi sa disfunkcijom creva (konstipacija, dijareja ili oboje). Nervozan stomak takođe izaziva i gasove, a mnogi pacijenti imaju nadimanje i nadutost abdomena. Jedenje hrane izaziva simptome za mnoge pacijente sa nervoznim stomakom. Sindrom iritabilnog creva može biti povezan sa drugim gastrointestinalnih stanjima i uslovima telesnih bolova, kao i sa simptomima emocionalnog stresa.

Nervozan stomak simptomi

Bol i nelagodnost u stomaku

Bol u stomaku u slučaju nervoznog stomaka može se naći bilo gde u stomaku i može zračiti u gornji deo noge, leđa ili grudi. Mnogi sa nervoznim stomakom opisuju simptome kao neugodnost, a ne bol.

Disfunkcija creva

Simptomi creva su osnova za kategorizaciju podtipova sindroma iritabilnog creva, a određivanje podtipa je važno za odabir odgovarajućih dijagnostičkih testova i strategija lečenja. Važno je odrediti podtip ove bolesti bez uticaja tretmana, kao što su laksativi i antidijarealni agensi. Konzistentnost stolice se bolje povezuje sa prepoznavanjem konstipacije i dijareje nego sa učestalostima stolice.

Četiri podtipa sindroma iritabilnog creva su:

  • sindrom iritabilnog creva sa konstipacijom,
  • sindrom iritabilnog creva sa dijarejom,
  • sindrom iritabilnog creva sa mešovitom pojavom dijareje i konstipacije
  • post-infektivni sindrom iritabilnog creva.

Sindrom iritabilnog creva sa mešovitom pojavom dijareje i konstipacije se karakteriše danima bez pokreta creva ili samo sa malim, tvrdim stolicama. Ovo je praćeno periodima višestruke stolice varijabilne konzistencije tumačene i prijavljene kao “dijareja”. Većina ovih pacijenata zapravo ima sindrom iritabilnog creva sa konstipacijom, sa periodima progresivne akumulacije stolice koja na kraju dovodi do hiperaktivnosti creva i čišćenja.

Bol uz disfunkciju creva

Prepoznavanje simptoma nervoznog stomaka zavisi od prisustva i abdominalnog bola i/ili nelagodnosti, kao i disfunkcije creva: poboljšanje simptoma sa defekacijom, početak simptoma povezan sa promenom frekvencije stolice ili početak simptoma povezan sa promenom oblika ili izgleda stolice. Stoga, bol u stomaku bez disfunkcije creva ne može se dijagnostikovati kao nervozan stomak ili sindrom iritabilnog creva. Međutim, mnogi pacijenti mogu imati bol u stomaku jedan dan bez disfunkcije creva.

Gasovi

Većina pacijenata sa nervoznim stomakom takođe ima simptome gasova. Simptomi gasova uključuju abdominalno nadimanje i nadutost, što može stvoriti loš miris. Može biti normalno da osoba ima gasove i do 21 put dnevno. Znak nervoznog stomaka je distenzija abdomena, što je stvarno uvećanje stomaka.

Povezanost sa hranom

Najmanje 50% pacijenata sa nervoznim stomakom opisuje hitne, ponekad neočekivane i neugodne pokrete creva nakon jedenja. Dijareja, abdominalni bol i nadimanje abdomena i uvećanje stomaka su česti. Jelo stimuliše prekomerne kontrakcije tankog creva i kolona.

Dok je prava alergija na hranu relativno retka kod odraslih, mnogi pacijenti sa nervoznim stomakom opisuju intoleranciju i osetljivost na hranu, uključujući na gluten (pšenica, ječam i raž), mleko/laktozu i izvesno slabo apsorbovane ugljene hidrate.

Povezani simptomi

Nervozan stomak najčešće odlikuju višestruki simptomi i stanja. To uključuje i druge funkcionalne gastrointestinalne poremećaje (kao što su funkcionalni refluks kisleine i dispepsija/epigastrični bol koji ne reaguju na jake reduktore kiseline), somatski sindromi simptoma, koji predstavljaju poremećaje telesnih bolova (kao što su hronične glavobolje, fibromijalgija i hronični bolovi karlice) i emocionalni distres (anksioznost i depresija).

GASTOCOLON BILJNE KAPI za nervozan stomak i nervozna creva su 100% prirodan preparat, čijom redovnom upotrebom smanjujete napetost u crevima, normalizujete crevnu floru i pomažete u regulisanju probave i regeneraciji crevne sluznice.

GASTOCOLON KAPI nemaju neželjene reakcije, a možete slobodno da ih koristite uz prepisanu terapiju lekova i probiotike.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.