Imela – prirodni lek protiv glavobolje

prirodni lek protiv glavobolje

Imela – prirodni lek protiv glavobolje

Imela je od davnina poznata kao odličan lek protiv epilepsije. Dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze. Poboljšava rad limfnog sistema, uspešno se upotrebljava za lečenje dijabetesa, a delotvorna je i kod poremećaja hormonskog sistema. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i tegobe krvnih sudova, sadrži sastojke koji regulišu pritisak.

Za lečenje se upotrebljavaju svi delovi biljke osim bobica, koje su otrovne. Ali, za razliku od bobica, list imele tradicionalno se koristi za pripremu čajeva i ekstrakta u lekovite svrhe. Čaj pripremljen na hladan način: na šoljicu hladne vode dodaje se jedna kašičica osušenog lista i pusti da odstoji nekoliko sati. Koristi se i kao klasični topli čaj za lečenje gihta, reumatizma i artritisa. Imela se u obliku čaja i ekstrakta koristi za jačanje srca i krvnih sudova. Ako se kombinuje sa valerijanom i nekim drugim biljnim delovima, deluje kao tonik za smirenje.

Budući da deluje na krvne sudove i da snižava krvni pritisak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena. Ekstrakt imele dobija se kombinacijom sokova letne i zimske imele i navodno je u takvom obliku ta kombinacija korisna. Imela je 30 puta bila predmet istraživačkih radova koji su bili fokusirani na prevenciju raka. Navodno ubija stanice raka, povećava preživljavanje bolesnika, itd. Ali uprkos tome, ni jedan od radova nije napravljen prema strogo naučnim kriterijumima, pa još uvek postoje nedoumice. Navodno pojačava imunitet, koji je slab kod obolelih od raka.

Migresan biljne kapsule na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium L.)  se preporučuju kao pomoćna terapija u profilaksi migrene. Redovna upotreba biljnih kapsula  Migresan dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava (jačine i dužine napada, muke, povraćanja).

Povratić ( Tanacetum Parthenium) se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za:

  • snižavanje visoke temperature
  • lečenje glavobolje
  • zubobolje
  • bolova uzrokovanih artrozom
  • probavnih problema
  • uboda insekata
  • neplodnosti
  • problema s menstruacijom.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.