Biljke za žensku hormonsku ravnotežu

Biljke za žensku hormonsku ravnotežu

Biljke za žensku hormonsku ravnotežu

Biljke koje sadrže fitoestrogene – jedinjenja koji štite telo od opasnih oblika estrogena koje bi naše endokrine žlezde mogle lučiti u krvotok. Jedna od takvih biljaka je soja, ali i izdanci soje te mahunarke – pinto pasulj, grašak, crveni pasulj (obični) i crveno sočivo, azuki pasulj i bob. Preporučuje se i tofu sir.

Laneno seme sadrži lignane koji pomažu u nadzoru endometrioze i najverovatnije raka dojke. Dodajte ih u variva ili u brašno ako sami pripremate hleb.

Kikiriki sadrži jedinjenja slične mahunarkama. Kikiriki jedite s njegovom crvenom tankom opnom jer je bogata supstancama procijanidima koji pomažu u normalizovanju nivoa hormona.

Malina – ukusan čaj od listova maline smiruju menstrualne grčeve i opušta mišiće materice pa nam je korisna i kod mioma, ali i tokom trudnoće.

Borovnica sadrži antocijanide i procijanide. Pijte čaj od listova ili pojedite pola šoljice plodova borovnice – ukusni su i prirodno slatki.

Đumbir – odličan za žene, bolju cirkulaciju i rad jetre; ali i za muškarce jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Crvena detelina – bogata fitoestrogenima i izoflavonima koji povećavaju nivo estrogena pa se preporučuje u klimakterijumu.

Stolisnik – smiruje grčeve i upale pa se preporučuje piti ga kao čaj ili tinkturu, a odlične su i sedeće kupke u čaju od stolisnika i malo mente.

Komorač ili anis važni su u menopauzi.

Sladić – njegovi prirodni estrogenski sastojci smanjuju nivo estrogena kad su previsoki, a povećavaju je kad je nivo  hormona nizak.

Konopljika – normalizuje nivo hormona u menopauzi i ujedno povećava proizvodnju hormona hipofize i blokira FSH. Pri tom diže nivo progesterona i pomaže kod policističnih jajnika i neredovnih ciklusa tj. neplodnosti. Pomaže i kod PMS-a, a koristi se još iz doba stare Grčke i Rima. Reguliše rad jajnika i najbolje je uzimati je u drugoj polovini ciklusa.

U ishrani pomažu: jabuka, marelice, cvekla, celer, trešnje, kruška, jagode, kim. One sadrže bor za kojeg je u istraživanjima ustanovljeno da povećava nivo estrogena.

Floravitex kapi se primenjuju kod steriliteta izazvanim poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa). Biološki aktivni sastojci ploda konopljike pozitivno utiču na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa.

Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju žutog tela koje priprema jajašce za oplodnju i uterus za eventualnu trudnoću.

Floravitex kapi normalizuju nivo progesterona koji izlučuje žuto telo – stoga pomažu obnovi zdrave menstrualne funkcije.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.