Početna / Varenje / Celer snižava holesterol, pritisak i pomaže u probavi

Celer snižava holesterol, pritisak i pomaže u probavi

Celer je bogat vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni i vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi pa ga telo može bolje iskoristiti i istovremeno održati hidratisanost ćelija.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema istraživačima sa Univerziteta u Čikagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Pomoć u probavi

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže i opušta živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu telu da se oslobodi od viška tečnosti.

Protivupalno delovanje

Poliacetilen u celeru je neverovatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, direktnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom nedelju dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu mišićima da se opuste oko krvnih sudova, šireći krvne sudove i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih sudova.

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Pogledajte i ...

Lan za bolju probavu i protiv zatvora

Lan za bolju probavu i protiv zatvora

Lan i lanene semenke postale su popularne poslednjih godina, pa samim tim i mleveni lan, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *