Početna / Kardio vaskularni sistem / Lekovito bilje za bolesti srca
Lekovito bilje za bolesti srca

Lekovito bilje za bolesti srca

U Nacionalnom institutu za zdravlje, kao i u mnogim istraživačkim centrima u SAD i inostranstvu, naučnici otkrivaju već u preliminarnim ispitivanjima da bi čaj mogao da pomogne sprečavanje zakrčenja arterija holesterolom. Do sada, najveću pažnju naučnika je na sebe skrenuo zeleni čaj, budući da se najveći deo ovih ispitivanja vrši u Aziji, a ta vrsta čaja se tamo najviše pije. Crni čaj, koji se više konzumira na Zapadu, ima nešto malo drugačiji hemijski sastav, ali do sada izvršena laboratorijska ispitivanja pokazala su da njegova preventivna svojstva vrlo malo odstupaju od onih koje ima zeleni čaj.

Beli luk

Istraživanja ukazuju na moguću važnu ulogu koju beli luk ima u prevenciji oksidacije LDL-a, kao i na njegovu potencijalnu moć da spreči jetru da proizvodi suvišne masnoće i holesterol. Prilikom ispitivanja vršenog u Kliničkom istraživačkom centru i Medicinskoj školi Univerziteta Tulana, u New Orleansu, četrdeset dvema zdravim osobama davano je ili 300 mg standardnog belog luka u prahu u formi tablete, ili lažni lek (placebo). Rezultati su pokazali znatno smanjenje ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u serumu onih koji su uzimali dodatak belog luka. japanski istraživači su u laboratorijskim ispitivanjima dokumentovali svojstvo antioksidanta i čistača slobodnih radikala koje ima odležani ekstrakt belog luka.

Glog

Još od kraja devetnaestog veka, glog se uspešno koristi u lečenju raznih bolesti srca, uključujući tu i staračko ili stresu izloženo srce, povišeni krvni pritisak, koronarnu insuficijenciju, srčane napade, oštećenje koronarnih arterija i anginu pektoris. Pokazalo se da ekstrakt gloga širi koronarne krvne sudove, poboljšavajući na taj način dotok krvi u srce. Istovremeno, ova biljka jača srčani mišić i svojim delovanjem pomaže organizmu da se sam oslobodi suvišnih količina soli i vode.

Kurkuma

Ako ste jeli kari, onda ste imali priliku da okusite ovaj egzotični začin koji dodaje ukus i boju mnogim jelima, uključujući tu i kari prah i sosove. Ispitivanja pokazuju da kurkuma može da snizi nivo holesterola u krvi tako što podstiče proizvodnju žuči. Jetra je ta koja proizvodi žuč, a holesterol je sastojak žuči. Iz toga sledi da jetra za povećanje proizvodnje žuči mora da upotrebi onaj suvišni holesterol. Kurkuma takođe sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka koji mogu da dovedu do srčanog napada.

Ginko biloba

Ova drevna biljka poboljšava protok krvi kroz telo. Takođe je i antioksidant, što znači da usporava stvaranje jedinjenja zvanih slobodni radikali, tih nevaljalih molekula koje su odgovorne za oksidaciju holesterola.

Lucerka

Lišće lucerke snižava nivo holesterola u krvi i količinu plaka nataloženog na zidovima krvnih sudova. Izdanci lucerke imaju slično delovanje.

Đumbir

Ovaj koren takođe razara holesterol, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Cardioplant biljne kapi sadrže mešavinu biljnih ekstrakata (divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjak, valerijana).

Cardioplant biljne kapi  povoljno deluju kod svih kardiovaskularnih tegoba. Biljni sastojci koji ulaze u sastav kapi regulišu krvni pritisak, pomažu održavanje normalnog rada srca i cirkulacije.

Cardioplant biljne kapi pojačavaju protok krvi kroz miokard, a periferni otpor u krvnim sudovima smanjuju. Koriste se kao dopunska terapija kod srčane insuficijencije, sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivo holesterola i triglicerida, ublažavaju simptome angine pektoris.

Pogledajte i ...

Medveđa šapa za sniženje krvnog pritiska

Medveđa šapa za sniženje krvnog pritiska

Krvni pritisak je sila kojom srce pumpa krv u arterije. Normalan krvni pritisak ima vrednost …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *