Početna / Endokrini sistem / Hipotiroidizam – simptomi kod žena
Hipotiroidizam - simptomi kod žena

Hipotiroidizam – simptomi kod žena

Kada štitna žlezda ne može proizvesti dovoljnu količinu svojih hormona, javlja se stanje pod nazivom hipotiroidizam. Hipotiroidizam je češći kod žena nego muškaraca, a rizik se povećava sa godinama. Hormoni štitne žlezde regulišu metabolizam vašeg tela. Kada vam nedostaju dovoljne količine ovih hormona, to utiče na skoro svaki sistem tela, što rezultira širokim opsegom simptoma. Tretman uključuje dnevne oralne doze sintetičkog tiroidnog hormona.

Hipotiroidizam simptomi kod žena

Umor i netolerancija hladnoće

Metabolizam je naziv koji se daje hemijskim procesima koji pretvaraju hranu i kiseonik u energiju koju vaše telo koristi za svoje funkcije. Hipotiroidizam usporava vaš metabolizam. Najčešći simptomi hipotiroidizma su stalni umor i netolerancija hladnoće. Ovi simptomi se javljaju zato što spori metabolizam povezan sa nedovoljnim hormonima štitne žlezde smanjuje proizvodnju energije i toplote tela.

Povećanje telesne težine i konstipacija

Kada se vaš metabolizam usporava, možete dobiti težinu čak i ako jedete isti broj kalorija kao i pre hipotiroidizma. Samo povećanje telesne mase ne predstavlja nužno indikaciju hipotiroidizma, ali ako doživite neobjašnjiv dobitak na težini zajedno sa drugim simptomima, trebalo bi da proverite štitnu žlezdu. Može doći do zatvora (konstipacije) jer sporiji metabolizam prouzrokuje da se hrana i otpad kreću dosta usporeno kroz creva.

Suva koža, krhki nokti i tanka kosa

Vaša koža, kosa i nokti takođe mogu pokazati karakteristične promene kada imate hipotiroidizam. Koža može postati suva i – u ekstremnim slučajevima – vaše lice može postati otečeno. Nokti mogu postati krhki i lako se lome, a kosa može postati suva i gruba. Proređivanje kose takođe može biti znak hipotiroidizma.

Zglobni, mišićni i kardiovaskularni problemi

Hronični bol i slabost u zglobovima i mišićima može ukazivati na neaktivnu štitnu žlezdu. Kako nivoi hormona štitne žlezde opadaju, mogu se pojaviti grčevi u mišićima, a udovi se mogu osećati ukočeno. Mogli biste da razvijete nestabilan hod. Srčani rad obično postaje spor. Neki ljudi sa hipotiroidizmom razvijaju dijastolnu hipertenziju, što znači da je niži broj krvnog pritiska možda veći nego što je poželjno.

Mentalne promene

Budući da hipotiroidizam lišava mozak energijom koja mu treba da funkcioniše, može doći do teškoće koncentrisanja, gubitka memorije i glavobolje. Depresija može biti indikator hipotiroidizma kod žena, naročito nakon menopauze. Nakon porođaja, žena sa hipotiroidizmom je u većem riziku od postpartalne depresije.

Reproduktivni problemi

Neredovni ciklusi ili obilno krvarenje tokom ciklusa mogu se javiti sa hipotiroidizmom. Ovo stanje može takođe da utiče na menstrualni ciklus, izazivajući probleme sa plodnošću. Terapija zamene hormona obično obnavlja privremenu neplodnost povezanu sa hipotiroidizmom.

Hipotiroidizam kod žena – prirodno lečenje

TIROX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji je namenjen za lečenje poremećaja štitne žlezde, uključujući i hipotiroidizam. Ove prirodne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura gloga, bele imele, valerijane, matičnjaka, srdačice i virka.

Redovnom upotrebom ovog biljnog proizvoda možete da regulišete nivo hormona na optimalne vrednosti tiroksina.

TIROX BILJNE KAPI su bogate biološki aktivnim komponentama koje deluju i kod primene lekova kao što su eutirox i drugi hormoni, tako što normalizuje rad štitne žlezde bez obzira da li se radi o hipo ili hiper poremećaju lučenja hormona.

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *