Početna / Kardio vaskularni sistem / Divlji kesten – prirodni lek za cirkulaciju i proširene vene
Divlji kesten - prirodni lek za cirkulaciju i proširene vene

Divlji kesten – prirodni lek za cirkulaciju i proširene vene

Opis biljke: Divlji kesten (lat. Aesculus hippocastanum) je veliko listopadno drvo koje može porasti do 40 metara po visini i dostići 200 godina starosti. Bogato je razgranato i ima široku, gustu kupolastu krunu.

Listovi su spojeni kao kod palme i suprotni sa 5 do 7 lisnih ploča.

Cveće, koje se pojavljuje u maju-junu, obično je bele boje sa ružičastom tačkom u osnovi latica. Cvetovi divljeg kestena proizvode puno nektara i vrlo su dekorativni. Cvetovi su sakupljeni u metličaste cvasti, koje su krupne i uspravne. Plod je u obliku zelene čahure koja sadrži 1-2 (retko 3) semena tamno-braon boje, koja izgledaju kao orašasti plod i koja su poznata kao divlji kesten.

Stanište: Divlji kesten je nativan na Balkanu, zapadnoj Aziji i na Himalajima.

Danas se ovo drvo uzgaja u dekorativne svrhe u parkovima i baštama u umerenim područjima širom sveta, posebno u severnoj i zapadnoj Evropi.

Korišćeni delovi biljke u lekovite svrhe: seme (divlji kesten), kora, cvetovi i listovi.

Kestenje se sakuplja kada padne na zemlju u jesen. Sirovo seme se suši na temperaturama do 60° C. Kestenje je gorkog ukusa i otrovno u sirovom stanju.

Listovi se sakupljaju tokom leta i koriste se sveži ili se suše za kasniju upotrebu.

Kora se sakuplja u proleće i osuši za kasniju upotrebu, a cveće se obično ručno bere i osuši na temperaturi ispod 35° C.

Nakon sušenja, cveće divljeg kestena treba zaštititi od svetlosti i vlage i staviti u posudu sa čvrstim poklopcem za kasniju upotrebu u vidu ekstrakta. Cvetni ekstrakt divljeg kestena je bez mirisa, ali ima gorak ukus.

Aktivne supstance

Kestenje (seme divljeg kestena) sadrži steroide (stigmasterol, alfa-spinasterol, beta-sitosterol), triterpene glikozide (uključujući 5% escin, sastavljen od nekoliko glikozida) i flavonoide (kvercetin, kempferol, astragalin, izokvercetin, rutin).

Kestenje sadrži i kumarine (eskuletin, frakin, skopolin), alantoin, holin, fitosterol, aminokiseline, limunsku kiselinu, tanine (uključujući proantocijanidine), skrob i mast.

Listovi sadrže kumarin glikozide, flavonoide, tanine i tragove escina.

Kora sadrži kumarin glikozide (eskulin, fraksin itd.), flavonoide, escin, alantoin i tanine.

Divlji kesten za proširene (varikozne) vene i poboljšanu cirkulaciju krvi

Iako se lišće, kora i cveće koriste u tradicionalnim biljnim lekovima; zapravo je seme divljeg kestena, veliko i sjajno braon boje, ono koje je od najvećeg medicinskog interesa. Od kestenja se dobija ekstrakt koji se koristi za jačanje zidova krvnih sudova, tako da se poboljšava krvni protok iz vena u nogama unazad u srce.

Osušeno kestenje sadrži 3-6% mešavine triterpenskih saponina, poznatih pod opštim nazivom escin. Upravo se escin smatra glavnim aktivnim sastojkom odgovornim za efekat jačanja vena i kapilara, a standardizovani ekstrakti napravljeni od kestenja obično imaju mnogo veće koncentracije escina (obično 16-20%) nego što kestenje ima u svom prirodnom stanju.

Procenjuje se da 10-15% odraslih muškaraca i 20-25% odraslih žena pati od slabosti zidova vena, što često dovodi do varikoznih vena i otečenih gležnjeva.

Konvencionalno lečenje za proširene vene je obično u vidu korišćenja elastičnih kompresionih čarapa i diuretičkih lekova. Korišćenjem ekstrakta divljeg kestena, pored ovih konvencionalnih tretmana, značajno se poboljšavaju ove bolesti povezane sa slabim zidovima vena.

Divlji kesten smanjuje osećaj teških nogu, noćnih grčeva u nogama, svraba i otoka. U mnogim zemljama Evrope upotreba standardizovanog ekstrakta divljeg kestena bila je glavni tretman za hroničnu vensku insuficijenciju, varikozne vene i krhke kapilare, a ponekad se koristi i za smanjenje oticanja nakon operacije i povreda.

Kako divlji kesten deluje?

Izgleda da escin prvenstveno ima efekat jačanja na zidovima vena i kapilara. Ovo promoviše transport krvi nazad u srce i smanjuje edem (zadržavanje vode) koji često utiče na gležnjeve i listove nogu. Ovaj efekat smanjenja edema je zahvaljujući sposobnosti escina da pomogne u smanjenju tečnosti iz okolnog tkiva i vrati je nazad ka kapilarama.

Divlji kesten može pomoći u uklanjanju otpadnih proizvoda iz vezivnog tkiva čineći limfnu tečnost mnogo efikasnijom.

Divlji kesten ne rastvara ove otpadne proizvode koji se deponuju u vezivnom tkivu, ali postoje i druge lekovite biljke za koje se veruje da pomažu u tom pogledu i često se koriste zajedno sa divljim kestenom. Primeri takvih biljaka su breza (Betula sp.), peršun (Petroselinum crispum) i maslačak (Taraxacum officinale).

Escin takođe ima antiinflamatornu akciju i može smanjiti otok zbog manjih uganuća, posekotina i rana kada se nanosi lokalno.

Kada herbalisti propisuju divlji kesten za proširene vene i cirkulaciju, često ga kombinuju sa drugim lekovima za kardiovaskularni sistem, kao što su glog (Crataegus monogina), ginkgo (Ginkgo biloba), ekstrakt semena grožđa – od kojih svi ojačavaju kolagen u krvnim sudovima.

Klinička istraživanja su pokazala da escin takođe može delovati na zaštitni način na krhke kapilarne vene, spuštanjem aktivnosti tri enzima (beta-N-acetilglukozaminidaza, beta-glukuronidaza i arilsulfataza) koji razgrađuju proteoglikane, molekule koji pružaju snagu venskim zidovima.

Istraživanja su uočila da su nivoi ova tri destruktivna enzima u krvi bili između 60 i 120% veći kod ljudi sa varikoznim venama nego kod onih koji ne boluju od ove bolesti.

Pored toga, escin smanjuje dejstvo destruktivnih enzima elastaze i hijaluronidaze, koji su na visokim nivoima pronađeni kod pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom.

CARDIOPLANT BILJNE KAPI sadrže mešavinu biljnih ekstrakata divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjaka, valerijane.

CARDIOPLANT BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat namenjen lečenju kardiovaskularnih tegoba, uključujući proširene vene i lošu cirkulaciju.

Ove prirodne kapi su namenjene održavanju fiziološkog protoka krvi kroz venske sudove donjih ekstremiteta i unapređenju zdravlja venskih sudova i kapilara.

Aktivni sastojci iz ovog potpuno prirodnog proizvoda imaju antiinflamatorno, antiedematozno, antieksudativno, antikoagulantno, antiagregacijsko, analgetsko, spazmolitično, adstringentno, venotonično i regenerišuće dejstvo.

Upotreba:

Rastvoriti 30 kapi u 2dl vode, tri puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristiti minimum 3 do 6 meseci u kontinuitetu.

Pogledajte i ...

Lekovito bilje za bolesti srca

Lekovito bilje za bolesti srca

U Nacionalnom institutu za zdravlje, kao i u mnogim istraživačkim centrima u SAD i inostranstvu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *