Cvet divizme odličan je lek za disajne organe jer sadrži sluz koja oblaže bronhije i sprečava neprijatni nadržaj kod suvog kašlja. Ova biljka sadrži i saponine koji pomažu iskašljavanje. Biljka sadrži i flavonoide i malo etarskog ulja od kog potiče prijatan miris čaja koji podseća na med.
Čaj od cvetova divizme jedan je od najboljih prirodnih lekova za zapaljenje disajnih puteva, promuklost, kašalj, katar bronhija, bronhitis, magareći kašalj… Preporučuje se i protiv astme, nervoze, teskobe, drhtanja, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želudcu i neuralgija… Deluje i kao diuretik. U spoljnjoj upotrebi služi za lečenje zapaljenih i gnojnih rana, uboja, čireva, lisaja… Isitnjeni i zgnječeni cvetovi pomešani sa medom hlade opekotine i izvlače bol. Šaka cvetova u litri rakije sredstvo su za masažu kod gihta i reumatizma. Od svežih cvetova stavljenih u teglu i na sunce brzo ce postati uljasta tečnost dobra za masažu, ali i za lečenje rana (nakapa se i pusti da se osuši). Mirisni cvetovi se upotrebljavaju za aromatizaciju likera. Omekšavaju i neguju kožu, pa se primenjuju i u kozmetici, u kremama i parnim kupkama za lice. Jak čaj od cvetova posvetliće svetliju kosu. List divizme moze praktično poslužiti u cipelama, kada se potplata smanji Od suvog lišća se mogu zavijati cigarete. Njihov dim umiruje grlo, a mogu biti i zamena za duvan. Suvo lišće i cveće moze se smrviti u prah i ušmrkavati protiv prehlade. Osušena stabljika, namočena u loj ili mazivo, daje dugotrajnu baklju, koja se preliva u duginim bojama. Lekovite su sve vrste sa krupnim cvetovima, dok se sitnocvetne divizme ne koriste.
Čaj za smirivanje kašlja
Dve kašičice cvetova prelije se sa 300 mililitara ključale vode, ostavi da odstoji tri minuta, procedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šolja. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlekom, procedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.
Čaj je naročito delotvoran kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.
Čaj od divizme možete naručiti ovde >>