Zatvor stolice je blokada ili spor prolaz stolice kroz debelo crevo. Kod nekih pacijenata glavna tegoba je preterano suva i tvrda stolica, dok se drugi žale samo na vrlo retke stolice. Neki ljudi imaju osećaj nepotpunog pražnjenja nakon defekacije.
Ne postoji osoba koja nije imala zatvor bar nekoliko dana. Poznato je da se zatvor često javlja tokom putovanja, promene klime i mesta stanovanja, dugotrajne vožnje automobilom, avionom, boravkom u bolnici i sl. Ovi poremećaji su obično normalna pojava.
Ljudi koji pate od ove vrste zatvora imaju pražnjenje creva svakih 5 do 8 dana, često i duže. Ali uprkos tako retkim stolicama, obično nemaju drugih problema. Ponekad se mogu javiti glavobolja, mučnina, gubitak apetita, napetost u stomaku, pa čak i „srčani problemi“, ali ove tegobe odmah prestaju kada se pražnjenje creva završi. Nema jakih bolova, češće su tupi bolovi u donjem delu leđa i osećaj pritiska u donjem delu stomaka i karlice, vrlo retko se javljaju grčeviti bolovi u stomaku.
Veoma tvrda stolica može da povredi sluznicu debelog creva, izazivajući upalu u tom delu. O zapaljenju treba razmišljati kada iz otvora (anusa) izađe tečni, sluzavi i smrdljivi sadržaji, a tvrda stolica i dalje ostaje u crevima. Ako takva osoba ima i hemoroide, tvrda stolica ih povređuje i izaziva krvarenje. Prolazak tvrde stolice praćen je jakim bolom, a zatim se stolica zbog bolova zadržava (razumljivo je da će se stanje još više pogoršati).
Prirodni lekovi za zatvor stolice
Iako nijedna vrsta hrane nije direktno povezana sa zatvorom, ishrana sa malo vlakana i vode je najčešći uzrok zatvora. Redovan i adekvatan unos vlakana i odgovarajuća hidratacija mogu da održavaju pravilno varenje.
Neophodno je jesti hranu koja stvara mnogo taloga, čija će zapremina i količina iritirati creva. To je hrana koja sadrži mnogo celuloze. A najviše celuloze ćete naći u voću i povrću. Sirovo voće i povrće proizvodi više ostataka od kuvanog. Mleko, meso, sir, jaja i druga hrana bogata proteinima stvaraju malo ostataka i ne preporučuju se kao jedina ishrana, posebno za osobe koje pate od hroničnog zatvora.
Ako imate hroničnu konstipaciju, uključite u ishranu dosta zelenila, blitve, spanaća, kelja, šargarepe i suvih šljiva. Voćni sokovi, med i kafa su takođe iritantni. Mnogi ljudi su pronašli najbolji način da normalizuju svoju stolicu. Neki uveče popiju čašu mineralne vode, drugi ujutru pojedu grožđe, šljive ili neko drugo voće. Ujutro, prva šoljica kafe ili cigarete stimuliše nagon za nuždu.
Redovne fizičke vežbe su izuzetno važne. Fizički rad, kretanje, gimnastičke vežbe utiču na normalno funkcionisanje creva. Poznato je da hronična opstipacija pogađa ljude koji mnogo sede na svom poslu. Dnevne šetnje pomažu i ako traju najmanje dva sata dnevno, efekat će biti mnogo bolji ako se kombinuju sa fizičkim vežbama koje podrazumevaju savijanje trupa i kolena; Pored toga, treba uvesti redovno pražnjenje creva u određeno vreme. Najbolje je to raditi ujutru, kada refleks iz stomaka izaziva najjače kretanje debelog creva tokom dana.
Birajte šta jedete
Možete održavati pravilno funkcionisanje creva izbegavanjem brze hrane, kao što su hamburgeri i pomfrit, koji sadrže malo vlakana i mnogo masti, što lako može zaustaviti rad creva jer stimuliše oslobađanje hormona koji usporavaju probavni tranzit. Takođe, takva hrana se duže vari, a nutricionisti upozoravaju i da je takva hrana bogata solju, odnosno natrijumom, koji podstiče zadržavanje vode i sprečava eliminaciju toksina.
PROHERB KAPI smanjuju tegobe kod zatvora i normalizuju rad creva i digestivnog trakta, uz poboljšanje probave.
Ovaj potpuno prirodan preparat ne izaziva grčeve, čupanje u stomaku niti naglo i nekontrolisano pražnjeneje creva; to je prirodan biljni laksativ koji dovodi do normalnog i redovnog pražnjenja creva. Ne stvara zavisnost i može se koristiti duže vreme.
Proherb biljne kapi pomažu kod:
- Akutne i hronoične opstipacije
- Lenjih creva
- Čišćenja creva
- Usporenog metabolizma
- Gasova i nadimanja
- Tvrde stolice.