Zašto je Sremuš toliko lekovit?

Zašto je Sremuš toliko lekovit?

Zašto je Sremuš toliko lekovit?

Glavni sastojak Sremuša je alin, koji se pomoću fermenta alinaze pretvara u dragoceni alicin, jedno od najsnažnijih elemenata u prirodi. Dakle, svaki put kada sečemo sveži beli luk ili kada kidamo sremuš, jedinjenje na bazi sumpora alin se sjedinjuje sa enzimom alinase i tada se dešava hemijska reakcija iz koje se stvara jedinjenje Alicina.

Alicin je jedinjenje koje je najvećim delom najzaslužnije za lekovitost sremuša

Njegovo dejstvo je od krucijalnog značaja i za mnoge savremene bolesti i bakterije koje su izuzetno otporne na mnoge pa čak i najjače antibiotike. Kao epohalno je utvrđeno da alicin vrlo uspešno pokazuje antibakterijsko dejstvo kako prema grampozitivnim tako i prema gramnegativnim bakterijama, kao što su streptokoke, stafilokoke, ešerihija, salmonela, stafilokoke, helikobakteriju kao i mnoge druge.

Ahoin je još jedan vrhunski sastojak sremuša

Ahoin ovu biljku svrstava među 4 planetarne biljke na svetu. Ahoin je jedan od najjačih i najviše istraživanih antikoagulantnih sastojaka sremuša. U Kliničkim studijama Univerziteta Njujork utvrđeno je da ahoin u divljem belom luku pomaže u sprečavanju zguršavanja krvi. Ahoin deluje kao i aspirin koji je antikoagulans samo na jedan način, smanjujući stvaranje tromboksana. Ahoin čini isto, ali uz to blokira slepljivanje trombocita na još sedam načina, koliko ih ukupno ima. kaže istraživač belog luka Mehendra Džajn, profesor hemije i biohemije na Univerzitetu Delaver.

AHOIN JE ANTIKOAGULANT, KOJI SPREČAVA ZGRUŠAVANJE KRVI. DELUJE KAO ASPIRIN I SMANJUJE STVARANJE TROMBOKSANA.

Ovi lekoviti sastojci su sadržani u svim vrstama kako belog luka, tako i sremuša (divljeg belog luka), stim što je dokazano da ga u sremušu ima najmanje 20 puta više. Još jedan od razloga što je sremuš bogatiji ovim lekovitim jedinjenjima je upravo činjenica da se radi o divljoj biljci na čiji rast nema uticaj čovek sa raznoraznim pesticidima i sumnjivim hemijskim dodacima, za razliku od belog luka koji se na našim prostorima uvozi iz daleke Kine, te je njegov kvalitet, a samim tim i lekovitost, dovedena u pitanje.

Međutim, treba napomenuti da onog trenutka kad se list ubere, on počinje vrlo brzo da gubi ova lekovita jedinjenja (alicin i ahoin). U dodiru sa vazduhom počinje oksidirati, a zatim se razgrađuje i time se njegova lekovitost gubi veoma brzo skoro 2 procenta na sat. U praksi sremuš biljka u toku 24 sata izgubi polovinu svojih lekovitih svojstava, a za 48h ona nestaju u potpunosti, ostaje samo ukusna začinska biljka.
Jedina mana ove biljke, je to što nam je u svežem stanju dostupna svega 30-ak dana tokom proleća. Jedino rešenje je da se lekovitost ove biljke koristi tokom cele godine, je u našim biljnim kapima od sremuša koje su proizvedene po najmodernijoj tehnologiji kako bi se na najkvalitetniji način sačuvale sve blagodeti ove božanske biljke.

Visok krvni pritisak i sremuš

Oboljenja i poremećaji rada kardiovaskularnog sistema, kao što su povišen krvni pritisak, trigliceridi i holesterol, koji su najčešći uzročnici moždanog i srčanog udara, već uveliko u celom svetu poprimaju obeležja epidemije. Kao što je poznato, visok krvni pritisak više nije problem i bolest samo starih ljudi, kao što je to ranije bilo slučaj, već i mladih, kod kojih se oboljenje i problemi javljaju već u 35. godini života.

Na pojavu hipertenzije utiču nezdrave životne navike, loša ishrana i velika izloženost stresu, pa je s razlogom sve više prisutan visok krvni pritisak na nervnoj bazi. Oboljenje je vrlo neugodno i iz godine u godinu progresira te uzima danak kod sve mlađe populacije. Glavni problem predstavlja to što su simptomi hipertenzije vrlo teško uočljivi i često prelaze nezapaženo sve do trenutka kada nastanu teška sistemska oštećenja u organizmu.

 

U farmaceutskom smislu postoji mnogo lekova kojima se visok krvni pritisak tretira, i kojim lekovima se ta bolest u određenoj meri drži pod kontrolom. Međutim, uzimanjem sintetičkih lekova, u velikoj meri se truje vlastiti organizam i oštećuju organi, naoročito jetra. Važno je napomenuti da uzimanje tih lekova ne leči bolest, tj. visok krvni pritisak, već samo utiče na simptome.

Sremuš ne čisti samo krv, već i jetru, žuč, želudac i creva. Delotvorno i snažno deluje na crevne parazite i sprečava infekcije sluzokože creva. Čisteći krvne sudove od holesterola i drugih štetnih materija, tako će sprečiti aterosklerozu, sniziti krvni pritisak i povećati elastičnost krvnih sudova, štiteći celi kardiovaskularni sistem. Na taj način Sremuš detoksikuje celi organizam, jača imunitet i usporava proces starenja.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.