Uzroci nastanka lenjih creva

Uzroci nastanka lenjih creva

Uzroci nastanka lenjih creva

Svakodnevni stres, loša ishrana i neredovni obroci, samo su neki od uzroka zbog kojih se javljaju lenja creva. Iako se ne dijagnostikuje često, veliki broj ljudi ima neki od simptoma ovog sindroma, i ukoliko blagovremeno ne reaguje, može razviti ovaj, nimalo prijatni sindrom. Lenja creva su stanje u digestivnoj cevi gde je rad mišića creva (peristaltika) usporen zbog mnogih faktora koji do ovog usporenja dovode.

Uzroci nastanka lenjih creva

Laksativi

Prilikom hronične upotrebe laksativa, organizam počinje da gubi sopstveni nagon za defekacijom, i počinje da zavisi od primene laksativa, konzumacija laksativa daje stimulans za defekaciju i preuzima kontrolu parasimpatičkog nervnog sistema. Kada se prekine sa korišćenjem laksativa, debelo crevo gubi stimulans za defekaciju, pa samim tim feces počinje da se nagomilava u debelom crevu, štetne materije ispoljavaju toksični efekat i uzrokuju lenja creva.

Anoreksija

Devojke obolele od anoreksije, za prateću bolest često imaju lenja creva – kod njih je glavni uzrok nedostatak unosa vlakana tako da i “mala stolica” može napraviti problem pri prolasku kroz debelo crevo jer je siromašnja vlaknima koja mogu da je omekšaju.

Dehidracija

Nedostatak vode pospešuje smanjeno razmekšavanje stolice.

Lenja creva – lečenje

Terapija lečenja lenjih creva je uglavnom konzervativna – to znači da se upotreba lekova ne praktikuje već se pribegava menjanjem stilova života.

Fizička aktivnost u vremenskom periodu od 30 minuta dnevno će svakako stimulisati rad creva, jer se ceo organizam pokreće i radi. Nedostatak fizičke aktivnosti kod starijih osoba je ključni uzrok nastanka sindroma lenjih creva. Pre doručka, idite na trčanje i trčite oko 30 – 45 minuta (ukoliko ste u nemogućnosti da trčite, prošetajte se oko 60 minuta ili se razgibavajte u kući oko 40 minuta). Rad poprečno – prugastih mišića Vaših ekstremiteta će se preneti i na rad mišića unutrašnjih organa, tako da ćete time stimulisati i rad lenjih creva.

Osnovu ishranu pri lečenju pacijenata sa lenjim crevima sačinjavaju konzumiranje vlakana i pravilna hidracija organizma. Nutricionisti su došli do brojki koje pokazuju optimalan unos vlakana dnevno: kod muškaraca je to 38 grama vlakana dnevno a kod žena nešto manje, oko 25 grama. Dobri izvori vlakana jesu žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi.

Međutim, idealni izvor vlakana za pacijente koji imaju lenja creva jesu namirnice koje su bogate vlaknima koja se ne rastvaraju u vodi i potpomažu rad creva – pšenične mekinje, pasulj, pšenični hleb, kus-kus, krastavac, paradajz, šargarepa.

Hrana bogata vlaknima i prirodnim sokovima poboljšaće varenje i potpomaže normalnom pražnjenju creva. Svetski poznati nutricionisti pacijentima uglavnom savetuju da jedu mango i suve šljive, i da piju do 3 litara vode dnevno, što će ih dodatno hidrirati i potpomoći u lečenju lenjih creva.

PROHERB BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat, napravljen od pažljivo odabranog bilja (kima, anisa, krušine, nane i artičoke), i dokazano pomaže kod:

  • lenjih creva
  • akutne i hronične opstipacije
  • čišćenja creva
  • usporenog metabolizma
  • gasova i nadimanja
  • tvrde stolice.

PROHERB KAPI doprinose boljoj probavi, smanjuju tegobe u slučaju zatvora, normalizuju rad creva i digestivnog trakta i predstavljaju odličan prirodni laksativ. Važno je napomenuti da ove biljne kapi ne izazivaju zavisnost i nemaju neželjenih efekata ni kontraindikacija.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.