Žgaravica, u medicini poznata kao gastritis i ezofagealni refluks, a narodu poznatija i kao gorušica nije ni malo bezazleno stanje. Probleme sa jakom želučanom kiselinom ima gotovo 20 odsto odrasle populacije danas.
Tegobe koje izaziva vraćanje kiseline su naročito izražene neposredno posle konzumiranja obilnih obroka i kada se osoba nalazi u ležećem položaju.
Uzroci gorušice
Uzroci su poznati: brza, suva hrana sa malim brojem vlakana, neredovni obroci tokom dana. Ako svemu tome pridodamo gazirana i alkoholna pića, konstantan stres, pušenje, nema sumnje da ćete imati gastritične smetnje.
Promena navedenih životnih navika će gotovo uvek dovesti do poboljšanja, te će se i žgaravica u želucu smiriti. Određena hrana ili stil života mogu biti okidač za napade gorušice.
Slabljenje mišića jednjaka neretko nastaje usled psihičke napetosti, pa se savetuje ublažavanje posledica stresa. Svakodnevna šetnja u prirodi, masaža, meditacija, aromaterapija su efikasne i proverene metode. Stoga, primenjujte ih što češće – kad god ste u prilici.
Hranu je neophodno dobro sažvakati i ne gutati je previše brzo. Hrana protiv žgaravice na dnevnom nivou treba da se bazira na nekoliko manjih obroka. Večeru je potrebno konzumirati dva ili tri sata pre odlaska na spavanje, jer za to vreme nivo kiseline znatno opada. Tada je naš organizam i puno bolje prihvata.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirce razređuje želudačnu kiselinu, a vitamini i minerali iz ovog preparata stvaraju alkalno okruženje koje uništava bakterije.
Kašika sirćeta pomeša se sa 2 dl vode a napitak se konzumira tokom obroka i ujutru na prazan stomak.
Kurkuma
Ovaj začin ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt i smanjuje količinu kiseline.
Uradite sledeće: svakom jelu dodajte prstohvat kurkume. Slobodno je stavljajte u variva, supe, salate bez ustručavanja. Ona će sprečiti neprijatan osećaj žarenja u želucu nakon obroka.
Izbegavajte izazivače gorušice
Poznato je da su određene vrste hrane i pića česti izazivači gorušice:
- Ljuta i začinjena hrana
- Biber, sirće
- Pečena i masna hrana
- Proizvodi od mente
- Proizvodi od paradajza
- Čokolada
- Senf, kečap i luk
- Južno voće i sokovi
- Gazirana i alkoholna pića
- Kafa i crni čaj
Na pojavu gorušice utiču i drugi faktori koje treba izbegavati:
- Nošenje tesne odeće
- Pušenje
- Pijenje alkohola
Gastocolon biljne kapi su prirodni biljni preparat koji je stvoren sa ciljem da pomogne svim pacijentima koji boluju od sindroma nervoznih creva, Kronove bolesti i hroničnog kolitisa.
Gastocolon tinktura za nervozna creva deluje blago umirujuće, opušta i smanjuje napetost u crevima, normalizuje crevnu floru i pomaže u regulisanju probave i regeneraciji sluznice creva. S obzirom da su nervozna creva najčešće posledica stresa, nervoze, nepravilne ishrane i colitisa ovo višestruko delovanje Gastocolon biljnih kapi garantuje da će tegobe posle redovne upotrebe biljnih kapi nestati.