Početna / Endokrini sistem / Usporite napredovanje dijabetesa
Usporite napredovanje dijabetesa

Usporite napredovanje dijabetesa

Iako se ne zna tačan broj obolelih od dijabetesa tipa 2, uglavnom jer je širok raspon simptoma koji prate ovu bolest i njeni su predznaci, a od insulinske rezistencije koja je u stalnom porastu. Iako se verovalo da se on javlja posle 40-te, sve je više mladih pa i dece koji pate od ove bolesti, dok je granica za prelazak na insulin sve niža tj sve ranije se prelazi na insulin. Postoji i genetska predispozicija za nastanak bolesti, a kako ovaj tip retko daje očigledne simptome, najbolje je često kontrolisati nivo šećera u krvi, naročito ako ste u porodici imali ili imate nekoga ko boluje od ove bolesti.

Obavezno smršajte

Iako se ne može utvrditi da li je dijabetes uzročnik ili posledica gojaznosti, sigurno je da su ove dve bolesti povezane. Zato je važno da kontrolišete telesnu težinu i ukoliko je viša, smršate. Posebno su ugrožene žene, jer zbog hormonskog disbalansa mogu imati i mnogo teže posledice po zdravlje. Ali i muškarci sa viškom kilograma svakako da koračaju sigurno u dijabetes, pa ne bi bilo loše da se vrate u težinu koja odgovara njihovim godinama i telesnoj konsituciji.

Promenite ishranu

Praćeno gojaznošću, nepravilna ishrana zapravo je glavni uzročnik gojaznosti. Naravno, konzumacija šećera ne stvara direktno dijabetes tipa II ali itekako utiče na rad pankreasa i lučenje insulina, pa je prva stvar koju treba izbaciti zapravo beli šećer. Ali imajte u vidu da njega ima skoro u svakoj vrsti prerađene hrane, pa i zimnici, stoga kontrolišite najpre prerađevine koje unosite u organizam. Potpuno izbacite brzu hranu, gazirane sokove i prerađevine, a vratite se odredjenom voću i posebno povrću i to zelenom, jer je ono prepuno zdravih sastojaka. Značajno treba obratiti pažnju na unos ugljenih hidrata tj na njihovo smanjivanje a povećanje zdravih masti u ishrani.

Budite fizički aktivni

Opet, praćenje telesne težine i njeno smanjivanje nemoguće je bez vežbanja, pa se posvetite i ovoj aktivnosti. To ne znači da morate odmah uplatiti termin u teretani ili ići na teške uspone na vrh planina. Pisali smo već da obična šetnja, brzo hodanje, trčanje ili vežbanje u kući mogu biti veoma korisne aktivnosti u cilju jačanja organizma i sprečavanja bolesti.

Smanjite stres

Kao i kod drugih bolesti, stres je jedan od uzročnika ili pomagač za nastanak dijabetesa 2, zato najpre sredite svoje misli i um. Ne morate odmah meditirati, mada ni to nije na odmet, ali nije loše da probate sa nekim od metoda relaksacije, masažu, smirivanje uz muziku ili knjigu. Ukoliko smatrate da imate većih problema u životu, obratite se lekaru, dok je za manje svakodnevne stresove dovoljno promeniti neke životne navike. Družite se, pronađite hobi, okružite se prijateljima i porodicom. Oplemenite život dobrim navikama, činite dobra dela, nađite hobi. Sve ono što vas čini srećnim i zadovoljnim.

Floradijabet biljne kapi

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi, u svom sastavu imaju biljke koje pored tradicionalne upotrebe, predstavljaju i naučno potvrđenu kombinaciju biljaka koje regulišu šećer u krvi.

Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Pogledajte i ...

Rani simptomi dijabetesa

Rani simptomi dijabetesa

Ako primetite rane simptome nadolazećeg dijabetesa na vreme možete sprečiti pojavu bolesti i izbeći opasne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *