Početna / Kardio vaskularni sistem / Smanjite povišen holesterol
Smanjite povišen holesterol

Smanjite povišen holesterol

Povišen nivo lošeg holesterola uzrokuje potencijalne bolesti srca i krvnih sudova, te srčani i moždani udar. Ovo su  nekoliko uspešnih metoda kojima ćete smanjiti i održati stabilan nivo holesterola.

Prvi korak u snižavanju holesterola je promena prehrambenih navika, to jest ograničiti količinu zasićenih masti i holesterola. Izbegavajte proizvode od belog brašna, te punomasne mlečne mlečne proizvode i mesne prerađevine. Ograničite unos jaja, transmasti, preliva koji se prave s mlekom, palmino i kokosovo ulje, te kolače sa visokim udelom šećera i masnoća.

Baš kao što postoje namirnice koje povećavaju holesterol, postoje i one koje ga snižavaju, te bi one trebalo da se nađu na vašem svakodnevnom meniju. Tu spadaju sveže voće i povrće, losos, cele žitarice, biljna ulja i jezgrasti plodovi.

Uz odabir namirnica, veoma je važan i način na koji ih pripremate. Svakako treba izbegavati prženu i pohovanu hranu, a sa mesa ukloniti kožicu i masijne delove, te sve pripremati na pari ili kuvati u vodi.

Zdrava ishrana nije nužno i neukusna. Jednostavnim trikovima lako možete sačuvati ukus i uživati u omiljenim jelima. Na primer, birajte recepte koji u sebi ne sadrže žumanca nego samo belanca, umesto punomasnog koristite posni sir bez masnoća, dok pojačivače ukusa zamenite zdravim marinadama od začinskog bilja u kojima možete koristiti prirodne voćne sokove i vina koji će hrani dati kiselost i pikantnost.

Kontrolišite porcije jela, što će vam pomoći da snizite holesterol i istovremeno izgubite na težini. Neka razmera na vašem tanjiru uvek bude 1:3, pri čemu povrće, integralni pirinač i mahunarke treba da budu u većini, naspram mesnih porcija.

Lanene semenke, zahvaljujući velikoj količini omega-3 masnih kiselina, smanjuju količinu holesterola u krvi, a samo jedna kašičica ove namirnice dnevno utiče na smanjenje holesterola. Možete ih jesti s jogurtom, ili dodati žitaricama.

Topljiva vlakna takođe pomažu u snižavanju lošeg holesterola smanjujući njegovu apsorpciju u crevima. Nalaze se u zobi, ječmu, pasulju, jabukama, šljivama i bobicama.

Biljni steroli su neukusni sastojci bez mirisa i nalaze se u voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama. Ishrana bogata biljnim streolima može znatno smanjiti nivo holestereola jer sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane u organizam.

Redovno vežbajte

Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje (tri puta nedeljno po 30 minuta) može smanjiti nivo lošeg, a povećati nivo dobrog holesterola, te smanjiti rizik od srčanih bolesti. Šetnja je jedan od najboljih načina za održavanje fizičke aktivnosti, a ne zahteva nikakvu posebnu opremu.

Ukoliko nemate vremena za odlaske na fitnes ili u teretanu, postoje i drugi načini koji će vas održati u formi, ali samo ukoliko ih svakodnevno praktikujete. Na primer, operite auto sami ili sredite kuću i dvorište. Bilo kakva svakodnevna aktivnosti pomoći će vam da ostanete u formi.

FloraLip biljne kapi

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)

Pogledajte i ...

Bosiljak i Amla snižavaju holesterol

Bosiljak i Amla snižavaju holesterol

Bosiljak Ova aromatična biljka koristi se u kulinarstvu kao začin, a nedavno istraživanje je ukazalo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *