Tikvice protiv holesterola

Tikvice protiv holesterola

Tikvice protiv holesterola

Tikvice su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, vitamin K. Energetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenihhidrata, proteina i masti, one u sebi sadrže i sledeće minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, beta karoten.

Tikvice protiv holesterola

Hranljive materije koje su prisutne u tikvicama dobre su za srce. Magnezijum može sprečiti srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju zdrave koštane srži. Osim toga magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Ova dva hemijska elementa koji se nalaze u tikvicama štite kardiovaskularni sistem od ateroskleroze. Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, usled čega se njegov ukupan nivo smanjuje. Visok nivo vitamina C i drugih vitamina sprečava oksidaciju holesterola, čime se opet ometa nastanak ateroskleroze.

Tikvice za pravilan rad creva

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od jedinjenja koji su potencijalno kancerogeni. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornim kod stanja koje karakterišu upalni procesi, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Tikvice za lepu i zdravu kožu

Ako imate problematičnu kožu s mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice. To će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.
Ulje dobijeno iz semenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od lekovitih svojstava ulja tikvice je da leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

FloraLip biljne kapi

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.