Početna / Nervni sistem / Suručica – čudesna biljka protiv bolova i glavobolje
Suručica - čudesna biljka protiv bolova i glavobolje

Suručica – čudesna biljka protiv bolova i glavobolje

Zašto je suručica poznata kao biljni aspirin? Svako ko je ikada video ovu prelepu biljku u divljini, znaće zašto je takođe poznata kao kraljica livada. Biljka suručica sa svojim briljantnim belim cvetovima obično dominira na livadi, gde god da raste. Zeleni delovi biljke su aromatično mirisni, sa mirisom sličnom bademu i u prošlosti je ova biljka korišćena da protera neprijatne mirise iz domova i crkava.

Biljka suručica je poznata i po narodnim nazivima: medunika, končara, sirištarka, svinjurak, suručarka, blaga jabuka, sračica, livadni aspirin i dr.

Suručica je takođe korišćena da doda ukus medovini, vinu i sirćetu. Ova biljka se nalazi u raznim delovima sveta, a obiluje u Evropi i delovima Azije. Suručica brzo raste u vlažnom livadskom zemljištu i cveta u leto između juna i septembra.

Poznato je da je suručica bogata salicilnom kiselinom koja je efikasna za ublažavanje bola. Stoga je ova biljka vekovima cenjena kao odličan lek protiv umerenog bola.

Suručica kao lek

Suručica sadrži niz lekovitih jedinjenja, uključujući flavonoide, fenolne glikozide i kvercetin glikozide. Kempferol i kvercetin su takođe izolovani iz ove biljke, dok je hiperozid prisutan u njenim listovima i stabljikama. Ostali sastojci prisutni u ovoj biljci uključuju kisele estre i visok sadržaj tanina. Suručica sadrži salicilate, uključujući metil salicilat i salicilnu kiselinu.

Suručica protiv glavobolje

Suručica kao lek je takođe poznata po svojoj sposobnosti da ublaži bol i groznicu. Mala količina korena ove biljke može biti veoma efikasna u lečenju migrene i glavobolje. Efikasnost je u ovom slučaju evidentna verovatno zbog analgetskih jedinjenja pronađenih u ovoj biljci, koja imaju sličan efekat aspirinu.

Kako se koristi suručica kao lek?

Suručica se obično uzima u obliku čaja ili tinkture. Najčešće preporučena doza iznosi između 2,5 i 3,5 grama cveta svakog dana ili između 4 i 5 grama biljke. Ne postoje klinička ispitivanja za potvrdu sigurnosti ovih doza, stoga je najbolje da potražite stručni savet ako niste sigurni oko upotrebe ove biljke. Možete pripremiti ukusan, terapeutski suručica čaj sa između 4 i 5 grama osušene biljke. Obično se smatra da je bezbedno piti i do 3 šolje ovog čaja dnevno, međutim, trebalo bi obratiti pažnju na moguća neželjena dejstva suručice, o kojima ćemo kasnije govoriti.

Ako se upotrebljava u formi tinkture, možete koristiti 4 ml 2-3 puta dnevno.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium) se preporučuju za upotrebu kao pomoćna terapija u profilaksi glavobolje i migrene.

Odavno je poznato da je povratić izuzetno efikasna biljka za lečenje glavobolja.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE postepeno dovode do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava.

Najznačajnija lekovita supstanca iz ovog preparata je seskviterpenski lakton partenolid koji se nalazi u najvećem procentu i koji je nosilac antimigrenoznog delovanja ovih biljnih kapsula.

Pogledajte i ...

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *