Početna / Zdravlje žena / Macina trava (očajnica) – prirodni lek za plodnost
Macina trava prirodni lek za plodnost

Macina trava (očajnica) – prirodni lek za plodnost

Macina trava ili očajnica je uobičajeni naziv za biljku čiji je latinski naziv Marrubium vulgare, a ova mala višegodišnja biljka izgledom dosta podseća na nanu, i deo su iste porodice. Ona se takođe može pohvaliti velikim brojem istih zdravstvenih prednosti kao i drugi članovi ove porodice, što je čini važnom biljkom u velikom broju tradicionalnih lekovitih praksi.

Macina trava je relativno mala biljka, sa malim listovima prekrivenim malim dlakama. Cvetovi ove biljke su beli, a mogu se koristiti, zajedno sa lišćem, za ekstrakciju eteričnih ulja. Ova biljka ima i lekovite i kulinarske upotrebe. Na primer, može se koristiti kako bi se napravile lozenge ili tablete za grlo, koje se koriste za ublažavanje upale grla. Pivo i čaj od macine trave su takođe popularizovani u nekim delovima sveta.

Ova biljka raste brzo, a poznata je kao invazivni korov u pojedinim delovima sveta, ali njene prednosti daleko prevazilaze ovo njeno invazivno ponašanje.

Macina trava biljka je poreklom iz Evrope i delova Azije, ali je široko rasprostranjena širom sveta. Mešavina jedinstvenih organskih jedinjenja u ulju macine trave čini ovu biljku veoma moćnom, i vrlo popularnom kod travara i korisnika alternativne medicine. Pre svega, marubin, jedna od isparljivih komponenti macine trave, ima impresivne efekte protiv raka, dijabetesa i niza drugih zdravstvenih problema.

Lekovita dejstva

Mladi izdanci i listovi su najčešće korišćenI delovi macine trave. Nadzemni delovi biljke se prikupljaju kada je biljka u cvetu.

Macina trava kao lek se koristi sveža ili sušena za kasniju upotrebu. Koristi se u obliku tečnog ekstrakta, tinkture ili praha.

Kada je u pitanju macina trava lekovita dejstva joj potiču, pre svega, od gorkih diterpen laktona (0.3-1%), kao što je marubin. Osim toga, ova biljka sadrži alkaloide, holin, etarsko ulje (0,05 do 0,06%), flavonoide, tanine (do 7%) sluz, smolu, minerale (posebno kalijum) i vitamin C. Marubin (eng. marrubiin) je glavni aktivni sastojak ove biljke, u smislu ekspektorantskih svojstava (za iskašljavanje) i gorkih efekata.

Hemikalije u macinoj travi mogu da omekšaju sluzni sekret u disajnim putevima, smanjuju grčeve u želucu i crevima i smanjuju oticanje (zapaljenje).

Neke od najimpresivnijih zdravstvenih koristi od macine trave uključuju njenu sposobnost da:

 • – zaštiti imuni sistem,
 • – sprečava određene vrste raka,
 • – leči dijabetes,
 • – poboljšava zdravlje srca,
 • – smiruje upalu,
 • – eliminiše loše varenje i gastrointestinalni bol,
 • – detoksikuje telo,
 • – eliminiše grčeve,
 • – pomaže kod ženskih bolesti.

Macina trava za plodnost (macina trava ovulacije i macina trava za policistične jajnike)

Zanimljivo je da se u narodnoj medicini macina trava za plodnost i zdravlje žena koristi već duže vreme. Smatra se da ova biljka deluje tako da normalizuje lučenje polnih hormona, čime se stabilizuje rad ženskih reproduktivnih organa. Neplodnost je često povezana sa nepravilnim menstrualnim ciklusom, neravnotežom hormona i odsustvom ovulacije. Kada se koristi macina trava ovulacije postaju redovne i normalne, čime se povećavaju šanse za začeće.

Takođe, macina trava za policistične jajnike (što je jedan od čestih uzroka neplodnosti kod žena) deluje kao prirodan lek, upravo zahvaljujući tome što reguliše lučenje polnih hormona kod žene.

Dobijanje redovnog menstrualnog ciklusa, poboljšano zdravlje jajnika i druge prednosti macine trave za zdravlje žena – omogućavaju plodnost i začeće (koncepciju).

FLORAVITEX BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod na bazi biljke konopljike, a uspešno se koriste za tretman sledećih ženskih tegoba:

 • neredovni i bolni menstrualni ciklusi
 • predmenstrualni sindrom (PMS, bol i nadutost grudi, glavobolja i dr.)
 • nenormalna krvarenja materice
 • neplodnost usled hormonskog disbalansa (menstrualni poremećaj ovulacije)
 • endometrioza i zapaljenske bolesti karlice
 • ciste na jajnicima
 • policistični jajnici
 • akne i bubuljice
 • pojačana maljavost
 • tegobe u menopauzi.

Biljni sastojci FLORAVITEX KAPI ne deluju kao biljni estrogen (fitoestrogen); već deluju na hipotalamus i hipofizu i time dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, odnosno indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Upotreba:

Rastvoriti 40 kapi u 2dl vode, dva puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristiti minimum 3 do 6 meseci u kontinuitetu.

Pogledajte i ...

Piskavica i menopauza

Piskavica i menopauza

Piskavica je poznata po svojim brojnim lekovitim svojstvima, obično se u ove svrhe koristi njeno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *