Zašto je brusnica odlična za sprečavanje urinarnih problema?

Zašto je brusnica odlična za sprečavanje urinarnih problema?

Neverovatno zdrava i neverovatno ukusna – brusnica. Koristi se u ishrani, ali i kao prirodni lek, obično kao sok od brusnice ili čaj od brusnice. Međutim, postoje i brojni drugi proizvodi od brusnice.

Brusnice su popularna i zdrava hrana, a naročito se odlikuju visokim antioksidativnim potencijalom. Imaju malo kalorija, a visok sadržaj vitamina C, vitamina A i vitamina K.

Brusnice takođe sadrže proantocijanidine, antioksidanse koji mogu da spreče niz bolesti i stanja.

Budući da su dobar izvor vitamina K, ljudi koji koriste razređivače krvi (poput aspirina) treba da konsultuju svog lekara pre konzumiranja suplemenata brusnice.

Lekovita dejstva

Fitonutrijenti, koji su prirodno izvedena biljna jedinjenja, su prisutni u brusnicama i utvrđeno je da mogu da spreče širok spektar zdravstvenih problema. Brusnice pružaju odličan izvor antioksidanata, uključujući fitonutrijente nazvane proantocijanidini, kao i vitamin C.

Brusnica je svestrano voće i poseduje brojne prednosti da se koristi u hrani , kao i u medicinskim proizvodima.

Brusnica ima ogromnu količinu antioksidativnog kapaciteta u odnosu na ostalo povrće i voće, kao što su brokoli, spanać i jabuke. Jedna šolja brusnica ima ukupan antioksidantni kapacitet koji iznosi 8983.

Iz tog razloga, lekovita dejstva brusnice su zaista mnogobrojna.

Brusnica kao prirodni lek za bubrege

Visoka količina kiselih komponenti u soku od brusnice sprečava stvaranje kamena u bubregu. Dakle, brusnica kao prirodni lek za bubrege dosta može da pomogne u ovom slučaju, pored toga što sprečava bakterijske infekcije urinarnog trakta, koje mogu da zahvate i bubrege.

Međutim, postoji jedan nedostatak. Naime, brusnica sadrži i visok nivo oksalata i kalcijuma, što pogoduje razvoju kalcijum-oksalatnog kamenja u bubregu. Iz tog razloga je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom oko korišćenja brusnice u lekovite svrhe, ukoliko imate ili ste imali kamen u bubregu.

Brusnica urinarne infekcije  (Brusnica za bešiku)

Koliko puta ste samo čuli da je dobra brusnica za bešiku. Infekcije urinarnog trakta se odnose na postojanje određenih mikroorganizama u urinu, na nivou koji prelazi normalan nivo. Ove infekcije se mogu razviti u mokraćnoj bešici i prouzrokovati cistitis, ili u bubregu gde izazivaju bubrežnu infekciju, ili u prostati – što dovodi do bakterijskog prostatitisa. Studije  su pokazale da sok od brusnice sadrži proantocijanidine koji poseduju osobine protiv prijanjanja mikroorganizama, što sprečava da se bakterije vezuju za ćelije na zidovima na bešici. Ova jedinjenja sprečavaju bakterijsko množenje i ispiraju ih iz tela kroz mokrenje.

Istraživanje pokazuje da redovno pijenje soka od brusnice može sprečiti ponavljajuće urinarne infekcije kod žena srednje dobi i trudnica. Redovno uzimanje soka od brusnice je i dokazano korisno za pacijente koji prolaze kroz druge tretmane u bolnicama, jer deluje kao čuvar protiv bolesti urinarnog trakta. Brusnica je takođe korisna u smanjenju rizika od infekcija urinarnog trakta kod žena koje prolaze kroz benigne ginekološke operacije. Studija  takođe ukazuje na to da sok od brusnice može pomoći u sprečavanju infekcije urinarnog trakta kod dece. Međutim, sok od brusnice nije efikasan u lečenju infekcija urinarnog trakta kada imate infekciju, dakle on je samo preventivna mera.

FLORACOLI BILJNE KAPI su 100% prirodan proizvod koji efikasno deluje protiv urinarnih problema, uključujući urinarne infekcije (Ešerihija koli), upalu bešike, upalu bubrega i druge urinarne tegobe. Ove biljne kapi su bazirane na mešavini biljnih tinktura zlatnice, vranilove trave, uve, rastavića i rtanjskog čaja – sa izraženim protivupalnim, antiseptičnim i diuretičnim delovanjem.

FLORACOLI BILJNE KAPI dokazano smiruju akutne i hronične urinarne infekcije, upalu bubrega, bešike i mokraćnih kanala – ukoliko se primenjuju adekvatno i u određenom vremenskom periodu.

Nemaju neželjenih efekata ni kontraindikacija, a potrebno je da ih koristite minimum 3 meseca u kontinuitetu.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.