Jetra u svom normalnom ciklusu rada vrši razne procese koji pomažu varenju hrane. Masnu jetru možete imati i ukoliko ne upotrebljavate alkohol, ali ste skloni određenim načinu života, a posebno pojedinoj hrani.
Masna jetra dugo je smatrana benignim stanjem koje ne napreduje u bolest, ali nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.
Uzrok nastanka nealkoholne masne jetre su prekomerni unos hrane poput raznih grickalica, bombona, kolača, čipsa, krofni, masne i pržene hrane, bezalkoholnih gaziranih pića, uz fizičku neaktivnost. Masnu jetru uzrokuju i brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti, pri čemu uzročnici mogu biti lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija), prehrambeni uzroci (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva), nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest) ili virusne bolesti (hepatitis C). Ipak, glavni uzroci su debljina, alkoholizam i šećerna bolest.
Ukoliko se ishranom kroz duži period vremena unosi više hrane nego što je telu potrebno, osim u ostatku tela, dolazi do nakupljanja masnoće i u jetrenim ćelijama (hepatocitima). Proces nakupljenog masnog tkiva u jetrenim ćelijama, uz smanjeno funkcionisanje jetre naziva se nealkoholna masna jetra. Nastanku masne jetre često prethodi pretilost, insulin rezistencija, šećerna bolest i hiperlipidemija (velika količina masti u krvi).
Rizici za nastanak nealkoholne masne jetre su:
- Demografski (doba, porodi;na anamneza pretilosti, šećerne bolesti)
- Zapadni način stila života (prevelik unos hrane, zasićenih masnoća, trans masnoća, prenizak unos omega 3 masnoća, vitamina D, voća i povrća)
- Fizička neaktivnost
Hranu treba obrađivati koristeći umerene količine ulja poput maslinovog ulja koje je bogato oleinskom masnom kiselinom. Ne preporučuje se prženje, prženje u dubokom ulju i pohovanje, već priprema hrane kuvanjem, pečenjem u foliji. Hranu treba manje soliti, a više koristiti razno začinsko bilje poput ruzmarina, bosiljka, peršuna ali i belog luka. Salatu možete začiniti maslinovim uljem i jabučnim sirćetom. Senf, alkoholno sirće, ren i čili paprika bi trebali jedan period izostati s tanjira. Prehrambena terapija alkoholne masne jetre ima jednake preporuke kao i nealkoholna masna jetra, uz strogo uzdržavanje od alkohola. Prehrambene preporuke za masnu jetru trebaju biti stalne i kontrolisane, kako bi došlo do poboljšanja celokupnog stanja.
Floralip biljne kapi
Floralip biljne kapi su prirodni biljni preparat koji pomaže kod:
- povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi
- masne jetre
- dugotrajnog uzimanja lekova
- ciroze jetre
- otežanog varenja, nadutosti, opstipacije
- boljeg lučenja žuči
- čićenja jetre od toksina
- insulinske rezistencije
- aterosklerotičnih promena na zidovima krvnih sudova
Floralip biljne kapi su 100% prirodan proizvod na bazi mešavine biljnih ekstrakta sikavice, artičoke, maslačka, nane i grčkog semena, rađene sa organskim voćnim destilatom.