Sladić – prijatelj muškaraca i žena

Sladić - prijatelj muškaraca i žena

Sladić – prijatelj muškaraca i žena

Slatki koren poznat je i kao sladić, gospino bilje, slatko drvce i šećerni koren, a radi se o višegodišnjoj i veoma, veoma zdravoj biljci, poznatoj još od davnina.

Sladić raste pored reka na peskovitom i glinovitom zemljištu širom Mediterana. Njegova uspravljena stabljika može dostići visinu i do dva metra i sa vremenom odrveni u donjem delu. Listovi su neparno složeni, sa grozdastim duguljastim cvetovima žuto-biele boje i plodom u obliku pljosnate mahune. Širom sveta je poznat po svom veoma slatkom korenu, a koji se koristi u lečenju duge liste bolesti.

Muško piće staro hiljadama godina

Sladić je poznat već milenijumima. Stari Egipćani su ga koristili kao lekovito sredstvo, a pronađene su i njegove zalihe u grobnici kralja Tuta. Egipatski hijeroglifi ga prikazuju kao popularno muško piće, a na jednom papirusu iz 3000. godine prije nove ere spominje se i kao odlično sredstvo za lečenje kašlja.

Hipokrat je primenjivao ovaj koren za spoljno lečenje, dok Teofrast iz Erezosa, Dioskurid te Plinije ga preporučuju kao sredstvo za kašalj kod tuberkuloze pluća i kao sredstvo za želudac.

Primena sladića protiv ćelavosti i drugih bolesti zabeležena je još 360. godine pre nove ere u Rimu, a Julije Cezar i Aleksandar Veliki bili su njegovi veliki ljubitelji.

Dobar za menopauzu

U sladiću je pronađeno na stotine potencijalno lekovitih supstanci, uključujući flavonoide i fitoestrogene. Aktivna tvar u njemu je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. Glicirizin ima brojne lekovite učinke na telo, što čini sladić vrednom biljkom za mnoga oboljenja.

Sladić je jako dobra zamena za gospinu travu, jer ima brojne antidepresivne sastojke. Smatra se i da zbog delovanja na hormon kortizol pojačava otpornost na stres, zbog toga ga je dobro koristiti tokom teških fizičkih i psihičkih napora.

Takođe je odličan za žene koje prolaze kroz menopauzu. Smanjuje noćno znojenje i valunge do 80 posto i omogućava lakši i kvalitetniji san. Stručnjaci smatraju da prirodni spojevi iz sladića oponašaju ženski hormon estrogen, koji u tom životnom periodu opada.

U skoro vreme sladić bi mogao biti uveden kao sigurna i zdrava alternativa hormonskoj terapiji. Zbog svog delovanja na kortizol i estrogen, sladić smanjuje proizvodnju testosterona i do 50 posto, čime poboljšava stanje kože i kose i smanjuje rast neželjenih dlačica.

Sladić je odličan kod problema sa želucem

Konzumiranje slatkog korena u čaju pomaže kod želučanih tegoba, a u slučaju upale grla dobro je žvakati komad sirovog sladića. Kod suvog kašlja dobro je napraviti rastvor sladića pomešanu sa medom.

Sladić smanjuje nakupljanje upalnih ćelija i još neke upalne procese u organizmu, pa čak i osećaj boli. Ekstrakt sladića smanjuje oštećenje jetre izazvano virusima i hemijskim materijama, a neke studije pokazuju kako deluje i na viruse hepatitisa. Na kraju, biljka je i blagi laksativ.

BIOGASTRITIS ČAJ je potpuno je prirodan i bezbedan biljni preparat koji u sebi sadrži mešavinu biljaka: kamilice, slatkog korena, petrovca, bokvice.

Biogastritis čaj  pomaže kod:

  • Akutnog ili hroničnog gastritisa
  • Helikobakter – Helicobacter pylori
  • Čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • Neprijatnog zadaha prouzrokovanog zapaljenjem želudačne sluznice
  • Bola i pečenja želudca kod GERB-a
  • Smanjuje gorušicu i želudačnu kiselinu
  • Regenerišu propustljiva creva (leaking gut) kod sindroma nervoznih creva.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.