Hrana koju ne treba da jedete ako patite od migrene

ako patite od migrene

Hrana koju ne treba da jedete ako patite od migrene

Za određenu vrstu hrane je poznato da izaziva migrenu, ili bar da pogoršava simptome i povećava učestalost i trajanje simptoma migrene. Možda ste uočili da određena hrana pokreće ili pogoršava vašu migrenu, pa najbolje što možete učiniti je da vodite dnevnik ishrane o tome šta jedete tokom nekoliko nedelja (ili meseci, ukoliko je potrebno) i videti da li određena hrana izaziva početak migrene.

Evo koju hranu ne treba da jedete ukoliko vas muči migrena

Tiramini

Tiramini se formiraju iz razgradnje određenih proteina kako stare. Tiramini imaju svojstvo sužavanja krvnih sudova, i ovo je jedan od najčešće poznatih okidača migrene iz hrane. Ako želite izbeći tiramine, držite se daleko od mesnih proizvoda kao što su sušena kobasica (salama, feferoni) i hladni naresci. Takođe treba izbegavati stare sireve kao što su čedar, plavi sir, brie, feta, stilton, mocarela, parmezan, švajcarski i američki sir i dr. – najsigurnije vrste sira za konzumaciju su ”cottage” i krem sir. Takođe treba izbegavati kisele i fermentisane proizvode i orašaste plodove, kao i crveno vino, druge proizvode bogate tiraminom. Glavobolja od crvenog vina je prilično česta pojava, čak i kod pacijenata koji nemaju migrenu.

Alkohol

Alkohol je proizvod napravljen od fermentisanih žitarica, grožđa ili drugih plodova i kao takav je izvor tiramina. Pivo, šampanjac, vermut i viski su posebno loši za pacijente sa migrenom, čak i ako nisu u istoj kategoriji kao crveno vino. Potrošnja alkohola takođe ima efekat povećanja protoka krvi u mozak, što može pomoći da uzrokuje ili pogorša migrenu. Ako ne želite da se u potpunosti odreknete alkohola, najbolje je da ograničite i razblažite unos – razmislite o pivu sa malim % alkohola, belim ili roze vinom umesto crvenog i slično. Čisti likeri (lagani rum, vodka) mogu biti manje otežavajući nego oni tamnije boje (tamni rum, viski).

Nitrati i nitriti i MSG

Nitrati i nitriti su konzervansi koji se nalaze u mnogim vrstama upakovanih i obrađenih namirnica. Monosodijum glutamat (MSG) se koristi kao poboljšivač arome i omekšivač za meso. Jedno zajedničko što imaju svi ovi aditivi jeste stvar izazivanja dilatacije krvnih sudova, što može dovesti do pojave migrene. Nitratna i nitritna hrana uključuje hot dog, kobasice, slaninu, hladne nareske i druge vrste dimljenog i starog mesa (takođe bogatog tiraminima). MSG se nalazi u soja sosu, u proizvodima za omekšavanje mesa i u mnogim vrstama azijske (i druge) upakovane hrane.

Tanini

Tanini, jedinjenja zasnovana na prirodnim supstancama, reaguju sa proteinima u telu i mogu ih sprečiti da se apsorbuju. Ovo može ili ne mora da ima veze sa pokretanjem migrene – nauka nije sasvim sigurna kako to uzrokuje migrenu, ali postoje dovoljni dokazi da oni izazivaju ove glavobolje kod velikog broja bolesnika. Stoga, ako patite od migrene, držite se dalje od čajeva, crnog vina, malina, oraha, čokolade, vanile, kivija, breskve, soka od nara i većine vrsta biljnih proizvoda i suplemenata.

Smrznuto piće i hrana

Hladno može biti pokretač glavobolje, naročito onih tipova hrane konzumiranih zamrznutih ili delimično zamrznutih. Većina ljudi je, u bilo kom trenutku, doživela tzv. “zamrzavanje mozga” koje potiče od konzumiranja sladoleda ili zamrznutih pića. Kod pacijenata sa migrenom, intenzivna hladnoća može da se proširi u potpunu glavobolju umesto da opadne nakon nekoliko minuta, kao što je obično slučaj. Ako ste osetljivi na hladnu hranu, nemojte konzumirati hladnu hranu ili piće kada vam je vrućina. Kada se prepustite sladoledu ili zamrznutom piću, uzmite male ugrize ili gutljaje i držite ih u ustima nekoliko sekundi da biste ih zagrejali pre gutanja.

Migrena prirodno lečenje

MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi ekstrakta biljke koja se zove povratić (Tanacetum parthenium L.), preporučuju se kao pomoćna terapija u profilaksi migrene.

Odavno je poznato da je povratić veoma efikasna biljka u lečenju glavobolja.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE dovode do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava.

Ovaj prirodan preparat sadrži mnoge korisne materije, od kojih je najznačajnija seskviterpenski lakton partenolid, prisutan u najvećem procentu i koji je nosilac antimigrenoznog delovanja ovih biljnih kapsula.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.