Početna / Varenje / Sindrom nervoznih, iritabilnih creva
Sindrom nervoznih, iritabilnih creva

Sindrom nervoznih, iritabilnih creva

Nadutost i gasovi, bol u stomaku, proliv i zatvor u nepravilnim razmacima… Ovakvi simptomi se jednim imenom nazivaju sindromom nervoznih, iritabilnih creva. Biljke su od velike pomoći osobama koje imaju ove probleme, jer deluju blago i efikasno, i imaju odličnu sposobnost balansiranja, dovođenja u ravnotežu poremećeneg rada organa za varenje.

Ne zna se tačno šta je uzrok ovog oboljenja. Postoji mogućnost da je u suštini ove bolesti poremećena flora crevnih bakterija, neki naučnici smatraju da preosetljivost na neke namirnice (prvenstveno na laktozu) uzokuje nervozu creva.

Vrlo je moguće da je sindrom nervoznih creva psihosomatska bolest koja je povezana sa svakodnevnim stresom. Takođe je verovatno da određeni, nezdravi način života može pogoršati situaciju. Veoma je važno detaljno razmotriti svoje svakodnevne navike i ispraviti ono što je loše. Na primer probajte da iz ishrane izbacite gazirane napitke sa puno šećera, veštačkih zaslađivača kao što je aspartam i sorbitol, veštačkih boja, mirisa i naravno sa puno kofeina. Takođe probajte da iz ishrane eliminišete mesne prerađevine i mlečne proizvode. Voće i povrće pre upotrebe dobro operite pod mlazom tekuće vode i ostavite da stoji u posudi sa čistom vodom pola sata pre upotrebe.

Čajevi koji sadrže sluzi dragoceni su za vaša nervozna creva jer deluju dvojako: oblažući creva sluzavim materijama otklanja se zatvor i omogućava normalan prolaz stolice, a odgovaraju i osobama sklonim dijarejama jer sprečavaju delovanje štetnih bakterija koje ga izazivaju. Laneno seme, crni slez, bokvica su blagog delovanja i mogu se davati i deci. Kada uzimate biljke sa sluzima važno je da znate da one mogu pojačati, odnosno ubrzati delovanje lekova koje uzimate pa je zato važno da obratite pažnju. Nakon uzimanja ovih biljaka, posebno lanenog smena, poželjno je piti dosta vode.

Pored biljaka sa sluzima, aromatične biljke sa etarskim uljima su takođe korisne za smirivanje creva i normalizaciju njihovog rada. U tu grupu spadaju kamilica, matičnjak, hajdučka trava, nana i majčina dušica. Zečja stopa ili namena (Geum urbanum) je veoma interesantna biljka čiji koren pored tanina sadrži aromatičnu supstancu eugenol koje ima i u etarskom ulju karanfiliću. Biljka je korisna posebno ako patite od bolne nadutosti i imate neformiranu stolicu.

Neven i gavez preporučuju se onima koji pored iritiranih creva imaju i hemoroide koji krvare. Ipak, važno je reći da ako primetite krv u stolici obratite se lekaru. Čaj od neoljuštenog ovsa je veoma koristan jer je bogat sluzima i mikroelementima. U ovaj čaj možete dodati malo karanfilića ili kore cimeta. Ovi začini će popraviti ukus čaja, a deluju i antiseptično. Kompoti od divljih jabuka, suvih šljiva i šipuraka takođe su ukusni i korisni.

Gastocolon biljne kapi su prirodni biljni preparat koji je stvoren sa ciljem da pomogne svim pacijentima koji boluju od sindroma nervoznih creva, Kronove bolesti i hroničnog kolitisa.

Gastocolon tinktura za nervozna creva deluje blago umirujuće, opušta i smanjuje napetost u crevima, normalizuje crevnu floru i pomaže u regulisanju probave i regeneraciji sluznice creva. S obzirom da su nervozna creva najčešće posledica stresa, nervoze, nepravilne ishrane i colitisa ovo višestruko delovanje Gastocolon biljnih kapi garantuje da će tegobe posle redovne upotrebe biljnih kapi nestati.

Pogledajte i ...

Kamen u bubregu lečenje

Kamen u bubregu lečenje

Kamen u bubregu može biti različitih oblika, sastava i veličina. Većina kamena u bubregu nastaje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *