Rešite se napetosti i uznemirenosti – Prirodna, efikasna i bezbedna rešenja

Rešite se napetosti i uznemirenosti – Prirodna, efikasna i bezbedna rešenja

Strah, briga i uznemirenost su sasvim normalna ljudska osećanja. Međutim, ukoliko smo izloženi stresu tokom dužeg perioda i ova osećanja preovladaju, to može ostaviti i dublji trag po naše mentalno i fizičko zdravlje. Javljaju se simptomi kao što je napetost, često praćena hroničnim umorom i nesanicom. Dodatno, može se ispoljiti nervoza u kontaktu sa sredinom. Promene raspoloženja, ukoliko opstaju, mogu napredovati u teže kliničko stanje, kao što su depresija ili generalizovani anksiozni poremećaj.

Počevši od jutarnje žurbe, pa sve do večernje relaksacije, život dane može da nam oboji stresom. Stresne situacije, u zavisnosti od intenziteta i učestalosti, mogu da ostave manje ili veće posledice po naše psihofizičko zdravlje. Unutrašnji nemir, nesanica, nervoza ili napetost, danas su mnogima dnevni saputnici. Uobičajeno je da se apotekaru sve više pacijenata žali na neke od ovih simptoma. U mnoštvu brzih rešenja koja su medijski u ponudi, potrebno je zastati i saslušati savet farmaceuta o tome koja nam se prirodna, efikasna i bezbedna rešenja za naše probleme nude.

Nažalost, prisustvo nekih od pomenutih simptoma kod većine odraslih osoba nije retkost. Brojne obaveze i sve brži tempo života, u kome se trudimo da damo sve od sebe, dovode nas u fazu konstantne iscrpljenosti i ukoliko blagovremeno ne pronađemo rešenje, ona vremenom može da se promeni u neko od ozbiljnih psihičkih stanja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da čak 16,6 odsto populacije ima simptome generalizovanog anksioznog poremećaja, dok 22 odsto ljudi u određenom periodu života pati od nesanice.

Rešenja za pomenute simptome nalazimo u domenima psihologije, psihijatrije i psihoterapije. Farmakologija, takođe, nudi rešenja za olakšavanje simptoma, ali svakako ne i za rešavanje uzroka problema. Međutim, veliki procenat osoba u nekom trenutku svog života ipak koristi sedative. Najviše se koriste lekovi iz grupe benzodiazepina i to u manjim dozama preko dana za smanjenje anksioznosti, a u većim dozama uveče za brže uvođenje u san.

S druge strane, priroda nam nudi lekovitu alternativu za pomenute simptome i tegobe. Prirodni preparati imaju klinički potvrđenu efikasnost, a pritom ne razvijaju zavisnost, oni su bezbedniji i efikasniji za dugogodišnju upotrebu. 

Biljni suplementi

Dijetetski suplementi, koje možemo nabaviti u apotekama bez recepta, obično sadrže suvi ekstrakt pojedine biljke, ili pak mogu biti kombinacija različitih prirodnih sastojaka. Nalazimo ih u vidu čajeva, kapi, kapsula ili tableta i indikovana im je upotreba kod svih oblika napetosti, nervoze ili nesanice. Potrebno je pomenuti glavne prirodne sirovine, koje samostalno ili u međusobnoj kombinaciji možemo koristiti kao lek. 

Valerijana (Valeriana Officinalis) je široko korišćena biljka kao jak sedativ i anksiolitik. Uspešno se koristi u terapiji insomnije, s obzirom na to da ubrzava nastanak sna i smanjuje frekvenciju buđenja tokom noći.

Hmelj (Humulus Lupulus) je od davnina poznat kao blagi anksiolitik, a koriste se ženski cvetovi ove biljke. Ljubiteljima piva je dobro poznato umirujuće dejstvo ekstrakta hmelja. Zbog prisustva fitosterola, treba izbegavati preparate hmelja kod trudnica i dece ispod dve godine.

Pasiflora (Passiflora Incarnata) se koristi kao sedativ kod nesanice izazvane preteranom brigom, psihičkom ili fizičkom iscrpljenošću. Odličan je sedativ velike terapijske širine, te se može koristiti i kod dece.

Kalifornijski mak (Eschscholzia Californica) se koristi kao biljni sedativ i analgetik za terapiju nesanice, usled nervoze ili hronične anksioznosti nastalih kao posledice bolnih stanja. Koristi se pred spavanje, relativno brzo izaziva stanje sna i poboljšava kvalitet spavanja.

Kamilica (Matricaria chamomilla), matičnjak (Melissa officinalis) i nana (Mentha piperita) su zbog svog blagog umirujućeg dejstva u veoma širokoj upotrebi. Najviše se koriste u vidu čajnih mešavina, mada mogu biti i pomoćne komponente u kombinovanim fitopreparatima. Ove biljke imaju protivupalno i spazmolitičko dejstvo, te su pogodne kod nervoze koju prati napetost unutrašnjih organa.

Kantarion (Hypericum perforatum) je biljka koja se mnogo koristi u tradicionalnoj medicini. Kantarion, međutim, deluje kao antidepresiv, te pospešuje budnost i popravlja raspoloženje. Upotreba kantariona kod napetosti, nervoze i nesanice je kontraindikovana.

Lavanda (Lavandula angustifolia) je biljka čije etarsko ulje ima umirujuće dejstvo, relaksira periferne nerve i skeletnu muskulaturu. Preporučuju se masaže uljem lavande i tople relaksirajuće kupke obogaćene mirišljavim esencijama. 

Odoval S

Odoval S je biljni proizvod za održavanje mentalne ravnoteže. Sadrži ekstrakte korena valerijane i lista matičnjaka, lekovitih biljaka koje se tradicionalno koriste zbog svojih umirujućih svojstava. Aktivni sastojci ovih ekstrakata imaju povoljno dejstvo na ublažavanje uznemirenosti i razdražljivosti, olakšavaju nastupanje sna i uspostavljanje prirodnog ritma spavanja. Odoval S se može koristiti kao dragocena pomoć u ublažavanju različitih tegoba nastalih usled hroničnog stresa (psihička napetost i uznemirenost u toku dana, razdražljivost, osećaj zabrinutosti). Odoval S se može koristiti i kao pomoć za opuštanje kod nesanice i čestog buđenja tokom noći koji su posledica psihičke napetosti i uznemirenosti, jer olakšava uspavljivanje i omogućava kvalitetan san.

Hormon sna

Melatonin je hormon hipofize, endokrine žlezde, koji je prirodni regulator stanja sna i budnosti u ljudskom organizmu. Osobe koje pate od nesanice obično imaju poremećen ciklus lučenja ovog hormona. Melatonin u organizmu nastaje iz triptofana, aminokiseline koja može da se nađe u mleku, ćuretini, jajima, raznim vrstama sira i pojedinim vrstama oraha. Konzumiranje ovih namirnica u redovnoj ishrani može vremenom da izbalansira nivoe melatonina i doprinese kvalitetnijem snu. Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje da je kratkotrajna upotreba melatonina, do tri meseca u kontinuitetu, bezbedna za terapiju nesanice. 

Vitamini i minerali

Upotreba vitamina i minerala može imati benefite po stanja napetosti organizma.

Magnezijum u dozama od 200 do 400 mg dnevno relaksira mišiće i periferne nerve, te pruža osećaj blage opuštenosti. Često se uzima u kombinaciji sa vitaminima B kompleksa radi sinergističkog dejstva na nervni sistem kod bolnih stanja.

U terapiji nesanice, napetosti i nervoze bitno je pomenuti i nefarmakološke mere. 

Pravilan režim spavanja je od velike važnosti za kvalitetan san, pa ga se treba pridržavati. Uključuje odlazak u krevet svako veče u približno isto doba, uz poštovanje preporučenog ritma spavanja, što podrazumeva odlazak u krevet do 23h, kao i izbegavanje popodnevnog spavanja. Preporučljivo je izbegavati obroke u kasnim večernjim satima, kao i intenzivne napore i uzbuđenja pred spavanje. 

Redovna fizička aktivnost oslobađa od stresa i napetosti, stimuliše metabolizam i pomaže da se uspostavi normalan ritam lučenja hormona, pa je preporučljivo bar 30 minuta dnevno vežbati, hodati ili trčati. 

Raznovrsna i zdrava ishrana, raspoređena u četiri do pet optimalno balansiranih obroka tokom dana, takođe je važan saveznik u borbi protiv nesanice, nervoze i napetosti. Drastične restriktivne dijete treba izbegavati. 

Pravilan režim spavanja je od velike važnosti za kvalitetan san, pa ga se treba pridržavati. Uključuje odlazak u krevet svako veče u približno isto doba, uz poštovanje preporučenog ritma spavanja, što podrazumeva odlazak u krevet do 23h, kao i izbegavanje popodnevnog spavanja. Preporučljivo je izbegavati obroke u kasnim večernjim satima, kao i intenzivne napore i uzbuđenja pred spavanje. 

Redovna fizička aktivnost oslobađa od stresa i napetosti, stimuliše metabolizam i pomaže da se uspostavi normalan ritam lučenja hormona, pa je preporučljivo bar 30 minuta dnevno vežbati, hodati ili trčati. 

Raznovrsna i zdrava ishrana, raspoređena u četiri do pet optimalno balansiranih obroka tokom dana, takođe je važan saveznik u borbi protiv nesanice, nervoze i napetosti. Drastične restriktivne dijete treba izbegavati.  

Zloupotreba sedativa

Prevelika upotreba sedativa dobila je parametre zloupotrebe. Usled intenzivnog korišćenja sedativa mogu da se jave pojačana razdražljivost, panika, otežano buđenje (medikamentozni mamurluk) i pospanost. Zloupotreba većih doza lekova stvara fizičku i psihičku zavisnost, pogotovu u kombinaciji sa alkoholom, a može rezultirati težim posledicama kao što su konvulzije, pa čak i koma.

Čajevi za smirenje

Čaj od matičnjaka: Kašičicu suvih i usitnjenih cvetova matičnjaka preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti da stoji petnaestak minuta, potom procediti i popiti dok je čaj umereno topao. Preporuka je da se piju tri šolje dnevno, ali ukoliko ne možete da stignete, bilo bi dobro bar ujutro i uveče. Za potpuni efekat preporučuje se da se ovaj čaj pije šest nedelja.

Čaj od lipe: Ravnu kašičicu suvih i usitnjenih cvetova lipe potrebno je preliti sa 250 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji pet do deset minuta i nakon toga procediti. Preporučuje se da se pije dok je topao. Dnevno bi trebalo uneti do tri šolje ovog čaja. Svakodnevno unošenje ovog čaja veoma blagotvorno deluje na nervni sistem i dovodi do smirenja.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.