Psorijaza – vrste i lečenje

Psorijaza - vrste i lečenje

Psorijaza – vrste i lečenje

Postoje različite vrste psorijaze: plak, gutatna, eritodermična, inverzna i psorijatični artritis, od kojih svaka može da utiče na različite delove tela pri čemu se i simptomi razlikuju. Da bi lečenje ovijalo pravilno, neophodno je znati od koje vrste psorijaze pacijent boluje.

Psorijazu često izaziva fizička i psihička iscrpljenost koje vode do stresnih situacija i za um i za telo. Neuredan način života, pritisak u radnom okruženju, problemi u ličnom životu, mogu da deluju kao okidači ako osoba trpi stres duži vremenski period.

Vrste psorijaze

Plak psorijaza – Ovo je najčešći oblik psorijaze koji karakteriše preterano stvaranje plaka na koži. Ova vrsta se obično javlja na kolenima, laktovima, licu, ušima i leđima. Počinje kao običan osip ali ne prolazi nakon upotrebe uobičajenih masti protiv osipa. Ovaj osip je vrlo specifičan – simptomi su crveni, ljuspasti, uzdignuti pečati na koži koji imaju jasno definisane ivice.

Ove lezije su crvene, svrbe i ponekad mogu da krvare usled preteranog isušivanja kože ili češanja. Ako ovi pečati počnu da rastu, dva mogu da se spoje u jedan veći. Ako je zahvaćen skalp, bele ljuspe koje liče na perut, postaju vidljive. Moguće je da se pojave i psorijatični nokti koji se lome, a u nekim slučajevima mogu i da se olabave u svom ležištu.

Izazivači:

 • Stres, infekcije koje direktno utiču na imuni sistem,
 • povrede kože usled vakcinacije, ogrebotina i opekotina od sunca, a koje dovode do pojave Kebnerovog efekta,
 • lekovi protiv malarije, beta blokatori, litijum ili jaki topički steroidi,
 • drugi faktori, kao što su ishrana, suva klima i alergije takođe mogu da izazovu plak psorijazu.

Gutatna psorijaza – Male, crvene tačke na trupu i udovima su još jedan oblik psorijaze koji je uobičajen kod osoba mlađih od 30 godina. Može da se pojavi i na ušima, licu i skalpu.Simptomi se mogu razlikovati ali obično se javljaju na stotine ovih crvenih tačkica koje su male i ispupčene. Ne pokrivaju velike površine. Ove lezije nisu tako debele kao one kod plak psorijaze. Osobe koje su nosioci streptokoka i imaju naslednu psorijazu, mogu da vide izbijanje tokom prehlade ili infekcije streptokokom.

Izazivači:

 • Stres, respiratorni problemi i streptokokna infekcija,
 • upala krajnika, povrede kože,
 • lekovi protiv malarije i beta blokatori.

Pustularna psorijaza – Primarno se javlja kod odraslih osoba, a karakterišu je beli plikovi ili pustule koje ne sadrže infektivni gnoj, kao i crvena koža oko pustula. Gnoj su zapravo bela krvna zrnca pa zato, nasuprot uvreženom mišljenju, nije infektivan ili zarazan. Koža pocrveni i formira pustule ili plikove na zahvaćenoj površini. Na kraju dolazi do ljuštenja kože. Izaziva svrab i bolove na zahvaćenim površinama.

Izazivači:

 • Infekcije, sistemski steroidi,
 • emocionalni i psihički stres,
 • preterano izlaganje UV zracima,
 • trudnoća,
 • oralni lekovi i topički iritirajuću losioni.

Eritodermična psorijaza – Smatra se jednim od najopasnijih oblika psorijaze jer pokriva velike površine kože crvenim pečatima i obično koegzistira sa pustularnom psorijazom. Česta je i kod ljudi koji pate od nestabilnog oblika plak psorijaze kod kojeg su lezije nedefinisane.

Izazivači:

 • Emocionalni stres,
 • nagli prestanak uzimanja sistemskih steroida,
 • infekcije i alergije,
 • alkoholizam,
 • opekotine od sunca i povrede kože koje izazivaju Kebnerov fenomen.

Inverzna psorijaza – Ova vrsta se obično javlja u naborima kože poput pazuha, prepona i ispod grudi. Može biti vrlo neprijatna jer su to primarne zone znojenja i mesta na kojima je koža osetljiva. Javlja se u obliku velikih crvenih pečata nalik lezijama ali bez ljuspi. Ovi pečati su glatki i pokrivaju velike površine u prevojima kože.

Izazivači:

Česta je kod gojaznih osoba zbog više prevoja na koži, a izazivaju je isti uzroci kao i ostale vrste.

Psorijatični artritis – Osobe koje boluju od psorijaze imaju velike šanse da dobiju psorijatični artritis između 30 i 50 godine, a on izaziva upale, oticanje i bol oko zglobova. Statistika kaže da približno 30% osoba koje pate od psorijaze imaju i psorijatični artritis.

Izazivači:

Osim što utiče na imunitet, izbijanje psorijaze utiče i na zglobove. Gojaznost, izbegavanje fizičkih vežbi i nesvesnost o prisustvu psorijaze mogu dovesti do toga da se u zglobovima jave simptomi psorijatičnog artritisa.

Prirodni lek za psorijazu

BIOPSORIJAZA ČAJ po receptu čuvene austrijske travarke Marije Treben je odličan prirodni lek za psorijazu. Savršena biljna mešavina u ovom čaju deluje tako što smanjuje i čak otklanja simptome psorijaze.

Pored toga, možete da koristite i BIOPSORIJAZA BILJNE KAPI, a tu je i BILJNA KREMA ZA PSORIJAZU. Upotrebom ovih prirodnih preparata, koji nemaju neželjenih efekata, možete da kontrolišete ovu bolest i da ublažite ili potpuno uklonite njene neugodne simptome.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.