Početna / Nervni sistem / Prokelj za bolje pamćenje
Prokelj za bolje pamćenje

Prokelj za bolje pamćenje

Kada razmišljate o kupusu, obično zamišljate nešto veličine manje lopte, ali prokelj je takođe vrsta kupusa i manji je od toga, a nosi naučni naziv Brassica oleracea. Botanički gledano, prokelj pripada istoj porodici povrća koja uključuje kupus, kelj, brokoli i kelerabu – krstašice ili kupusnjače (Brassicaceae).

Prokelj raste na dugim stabljikama koje mogu da se beru svake godine više puta, a oni su male, zelene loptice koje izgledaju kao minijaturni kupus. Ukus prokelja je takođe veoma sličan kupusu, ali je prilično gorak, što se može značajno poboljšati kada se peče ili kuva. Ova sorta kupusa je poreklom iz sredozemnog i evropskog regiona, a sada se, pre svega, gaji u Holandiji i Nemačkoj.

Prokelj je lako prevideti u marketu, ali kada je reč o zdravom povrću iz porodice krstašica, prokelj nikako ne treba zanemariti. Prokelj je bogat vitaminom C , vitaminom B6 i vitaminom A, kao i dijetalnim vlaknima, vitaminom K, manganom, bakrom, kalijumom i mnogim drugim esencijalnim vitaminima i nutrijentima, uključujući flavonoide i polifenolna jedinjenja.

Prokelj može da se priprema na mnogo različitih načina širom sveta, počev od prženja, pečenja, kuvanja i kuvanja na pari. Prokelj nikada ne bi trebalo da se prekuva, jer mu tada ukus može biti sasvim kiseo ili neprijatan. Međutim, kada se kuva pravilno, prokelj može biti komplementaran mnogim jelima od mesa. Pored njegovog prijatnog ukusa, mnogi ljudi dodaju prokelj u svoju ishranu kako bi uživali u brojnim zdravstvenim koristima ovog minijaturnog kupusa.

Prokelj za bolje pamćenje

Prokelj je jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, uz 135 mg ALA u svakoj porciji od 78 grama kuvanog prokelja.

Omega-3 masne kiseline mogu da smanje nivo triglicerida u krvi, usporavaju kognitivno opadanje, redukuju insulinsku rezistenciju i ublažavaju upalu.

Uključujući nekoliko porcija prokelja u ishrani svake nedelje vam može pomoći da lako zadovoljite vaše potrebe za omega-3 masnim kiselinama, budući da pomenuta porcija od 78 grama kuvanog prokelja obezbeđuje 12% dnevnih potreba za omega-3 mastima za žene i 8,5% za muškarce.

Stoga, upravo zahvaljujući ovim omega-3 mastima, za koje je poznato koliko su važne za mozak i njegove funkcije – prokelj za bolje pamćenje može da posluži kao prirodni lek.

FITORELAX BILJNE KAPI sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja, u pažljivo odabranom odnosu – a lekovite supstance koje potiču iz ovih biljaka deluju umirujuće i opuštajuće. Ove biljne kapi deluju pozitivno na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju.

FITORELAX BILJNE KAPI  su prirodni biljni preparat koji pomaže kod:

  • Uznemirenosti i napetosti
  • Nervoze i nesanice
  • Depresije i anksioznosti
  • Grčeva u mišićima
  • Slabe koncentracije
  • Nervoze stomaka.

FITORELAX BILJNE KAPI ne izazivaju zavisnost, nemaju kontraindikacija i mogu slobodno da se koriste duži period.

Pogledajte i ...

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *