Početna / Varenje / Kim za zdravlje želuca i probavnog trakta
kim za zdravlje želuca i probavnog trakta

Kim za zdravlje želuca i probavnog trakta

U tradicionalnoj evropskoj kuhinji, kim je jedan od dominantnih začina koji se koristi u velikom broju slanih jela. Veoma aromatičan, kim je član porodice peršuna ili Apiaceae; što je velika porodica biljaka koje takođe uključuje poznato bilje i začine kao što su mirođija, anis, komorač i kumin.

Ono što se dugo smatra semenom kima je zapravo plod kima – koji se koristi kao začin i u lekovite svrhe.

Kim plodovi imaju oblik polumeseca, tamno braon su boje, imaju do pet traka (rebra) koja prolaze duž njegove površine.

Vrste kima koje se mogu kupiti

Napominjemo da je ono što nam je dugo bilo poznato kao seme kima zapravo plod kima.

Kim (plod kima) nam je obično dostupan u zrnu, ali postoji i mleveni kim (mada je najbolje koristiti sveže samleveni kim koji ste vi sami samleli) i kim u prahu. Takođe postoji ulje kima i tinktura od kima.

Lekovita dejstva

Pored toga što se ceni kao začin, kim ima svoju vrednost i kao zdrava hrana, budući da sadrži mnoge hranljive materije, minerale, vitamine i antioksidanse.

Kim je bogat izvor dijetetskih vlakana. 100 g kima sadrži 38 g vlakana, 100% dnevne preporučene vrednosti za unos vlakana. Rastvorljiva, kao i nerastvorljiva dijetetska vlakna poboljšavaju probavu i sprečavaju zatvor ubrzavanjem kretanja hrane kroz creva. Kim za probavu predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova, a naročito se koristi:

– Kim za grčeve/gasove

– Kim protiv nadutosti.

Kim voda se ponekad koristi u lečenju nadimanja, gasova i nadutosti, kao i lošeg varenja, a naročito se koristi za ublažavanje kolika (grčeva) kod beba.

Takođe, dijetetska vlakna vezuju toksine u hrani i pomažu u zaštiti sluznice debelog creva od raka. Vlakna se vezuju i za žučne soli (proizvedene od holesterola) i smanjuju njihovu ponovnu apsorpciju u debelom crevu, i tako pomažu u smanjenju nivoa LDL ili lošeg holesterola u krvi.

Kim sadrži zdravstveno korisna eterična ulja. Esencijalna isparljiva jedinjenja u kimu su karvon, limonen, karveol, pinen, kumuninik aldehid, furfural i tujon – a za njih je poznato da imaju antioksidativno, digestivno, kao i svojstvo protiv nadimanja i protiv nadutosti.

Kim sadrži i flavonoidne antioksidanse kao što su lutein, karoten, kriptoksantin i zeaksantin. Ova jedinjenja deluju kao moćni antioksidansi, uklanjanjem štetnih slobodnih radikala iz organizma i tako štite od raka, infekcija, starenja i degenerativnih neuroloških bolesti. Kim protiv raka i tumora zaista daje pozitivne rezultate.

Kim začin je odličan izvor minerala poput gvožđa, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, selena, cinka i magnezijuma. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Gvožđe je potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Cink je faktor u mnogim enzimima koji regulišu rast i razvoj, varenje i sintezu nukleinske kiseline. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže u regulisanju rada srca i krvnog pritiska. Kim protiv visokog pritiska može dosta da pomogne.

Mangan naše telo koristi kao ko-faktor za snažan antioksidativni enzim, superoksid dismutazu.

Kim je zaista pravo skladište za mnoge vitalne vitamine: vitamin A, vitamin E, vitamin C, kao i mnogi vitamini B-kompleksa kao što su tiamin, piridoksin, riboflavin i niacin.

Kim za želudac – kim jača želudac i poboljšava varenje hrane, a ublažava i gorušicu.

BIOGASTRITIS ČAJ je potpuno prirodan čaj za gastritis, koji sadrži sledeće biljke: slatki koren, kamilica, virak, kantarion, hajdučka trava, podubica.

Ovaj biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice, a takođe deluje i protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu. Za najbolje rezultate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – 100% prirodan preparat namenjen lečenju gastritisa i drugih želudačnih tegoba.

BIOGASTRITIS ČAJ za lečenje gastritisa nema neželjenih efekata i možete da ga koristite uz terapiju koju vam je inače propisao lekar.

ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA koji možete da kupite u našoj biljnoj apoteci ili putem internet prodavnice, prema iskustvima korisnika predstavlja najbolji čaj protiv nadimanja i nadutosti. U sastav ovog čaja ulaze sledeće biljke: plod mirođije, cvet kamilice, plod korijandera, plod morača, kora krušine, herba pitome nane, herba hajdučke trave.

ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA dokazano poboljšava varenje i probavu, deluje protiv prekomernog stvaranja gasova, nadimanja i nadutosti i takođe može da se koristi kod lenjihb creva.

Pogledajte i ...

Opstipacija - prirodni lekovi za lenja creva

Opstipacija – prirodni lekovi za lenja creva

Opstipacija ili zatvor predstavlja jednu od najčešćih zdravstvenih tegoba savremenog čoveka jer se smatra da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *