Čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina

150.00 din

(rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ružmarin, ruzman, zimorad)

Čaj od lista ruzmarina se koristi kod:

 • slabe cirkulacije
 • nadimanja, otežanog varenja ili gorušice
 • bolova
 • bakterijskih i virusnih infekcija
 • prehlade i osećaja slabosti
 • niskog pritiska
 • pospešuje izlučivanje mokraće i žuči
 • pomaže u borbi protiv depresije i stresa
 • povećava prokrvljenost srčanog mišića
 • ublažava menstrualne bolove i simptome predmenstrualnog sindroma
 • spolja kod reumatizma, mijalgija i neuralgija

Pakovanje 50gr

Opis

Latinski naziv i familija: Rosmarinus officinalis L. Lamiaceae

Ruzmarin je grmolika biljka koja naraste i do dva metra visine. Grane su odrvenele i gusto su obrasle kožastim, dugim šiljastim listovima bez peteljaka. Cvetovi su svetloplavi, sitni i u gornjim delovima grančica skupljeni u cvasti. Ugodnog je i intenzivnog mirisa. Raste  na osunčanim i kamenitim stranama obalnog područja, a kao ukrasna biljka gaji se po vrtovima i parkovima. Ruzmarin je osetljiv na mraz, pa ga je potrebno zaštititi.

Kao lekoviti deo biljke koristi se:  osušen list (Rosmarini folium). Listovi se beru tokom leta i suše na promaji u hladu.

Hemijski sastav: List ruzmarina sadrži etarsko ulje (1-2,5%) čiji su glavni sastojci cineol, borneol, bornilacetat, kamfor i kamfen, flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, ditrepene, triterpene, mangan, gvožđe, kalcijum, bakar, magnezijum, vitamin A, kompleks vitamina B, vitamin C.

Ruzmarin je veoma dobar antioksidans, a pored toga ima i antiseptičko, antibiotsko, antigljivično i sedativno dejstvo. Povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem. Njegov najvažniji sastojak je etarsko ulje. U narodnoj medicini najčešće se koristi kao sredstvo za bolju cirkulaciju i podizanje krvnog pritiska. Ruzmarin popravlja apetit, leči malokrvnost kod dece, smiruje napetost i nervozu, otklanja anksioznost. Kako pozitivno utiče na cirklulaciju ruzmarin ublažava i menstrualne bolove i pomaže kod izostanka menstruacije. Čaj od ruzmarina blagotovorno deluje i u slučajevima bola prouzrokovanog reumatskim oboljenjem, glavobolje, zubobolje. Potrebno je naglasiti da se dejstvo ovog čaja ograničava na blaže simptome. Čaj od ruzmarina se preporučuje kod nadimanja, otežanog varenja ili gorušice, ali i kod problema koji se mogu javiti sa crevima kao što su grčevi, dijareja ili zatvor. Ruzmarin se takođe može korisiti u borbi protiv prehlade, osećaja slabosti i drhtavice, ali se u tom slučaju preporučuje konzumiranje čaja od ruzmarina nekoliko puta na dan. U slučaju bolova u grlu savetuje se ispiranje usne duplje čajem od ruzmarina.

Čaj se koristi i za spoljašnju upotrebu, pa se njime mogu tretirati promene na koži kao što su ekcem i osip. Kosa koja se redovno ispira čajem od ruzmarina postaje jača i tonirana. Poboljšava se njen rast, sprečava opadanje i nastanak peruti. Umivanje čajem ublažava bore na licu i osvežava ga.

Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće.

Način pripreme i upotreba čaja: Jednu kafenu kašičicu lista ruzmarina preliti sa 200 mL ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Piti dva do tri puta dnevno po čolju čaja.Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 50 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od lista ruzmarina može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: