Čaj od kore Krušine

Čaj od kore Krušine

150.00 din

(frangula, krkovina, pasja leska ili pasje grožđe)

Kora krušine:

  • Čisti creva i olakšava njihovo pražnjenje
  • Podstiče rad probavnog trakta
  • Pomaže u lečenju zatvora i hemoroida
  • Smanjuje nadutost i bol u stomaku
  • Reguliše varenje
  • Pomaže u lečenju bolesti jetre i žuči
  • Sprečava stvaranje žučnog kamenca
  • Ublažava bol u predelu srca koji nastaje zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima
  • Pomaže kod mršavljenja

Pakovanje 100gr

Opis

Krušina se može naći u Evropi, severnoj Africi, zapadnoj Aziji, Sibiru, Kini i Meksiku. U narodnoj medicini prvi put je počela da se upotrebljava u 16. veku.

Latinski naziv i familija Rhamnus frangula L. Rhamnaceae.

Kao lekoviti deo biljke koristi se kora (Frangulae cortex). Kora je zelenkaste boje, glatka i tanka, kasnije postaje sivosmeđa. Skida sa mladih stabala i debljih grana,  krajem zime i početkom proleća,  pre nego što biljka počne da lista, zatim se seče na tanke, dugačke trake i suši u hladu na promaji.

Hemijski sastav: Kora krušine sadrži 4-8% antrahinonskih glikozida (frangulin A i B i glukofrangulin A i B), flavonoide (više od 7%), tanine, peptidne alkaloide, šećere, masti, smolu, etarsko ulje, jabučnu kiselinu i vitamin C.

Tanini kori krušine daju opor i gorak ukus, a u medicini su se pokazali korisni u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, zgrušavanju krvi (sužavaju krvne sudove i stvaraju čep od zgrušane krvi), u lečenju dizenterije i kao antidoti nekih otrovnih supstanci. Kora krušine, pored tanina, sadrži dosta šećera, masti, a aktivne supstance daju laksativni efekat, zbog kojeg kora krušine ima značajnu ulogu u varenju i pražnjenju creva.

Uvek treba imati na umu da se u medicini koristi isključivo kora krušine. Konzumiranje plodova krušine može biti jako opasno, jer može doći do upornog povraćanja, a u najgorem slučaju, i do trovanja.

Osnovne indikacije za korišćenje čaja kore krušine jesu neredovne stolice, nelagodnost u crevima, pojava hemoroida i učestala nadutost trbuha.

Ograničenja u upotrebi: Kao i svaki laksativ, čaj od krušine nije preporučljivo piti duže od dve nedelje, jer može ispoljiti negativne efekte. Čaj pripremljen od nedovoljno suve kore izaziva povraćanje, dijareju i iritaciju creva. Ne bi trebalo da ga konzumiraju trudnice, dojilje, deca mlađa od 12 godina, osobe sa intestinalnom opstrukcijom, upalom trbušne maramice, upalom slepog creva i čira na želucu.

Za pripremu čaja od krušine, najbolje je koristiti koru koja se sušila oko godinu dana. Ukoliko kora krušine nije suva, može se osušiti u rerni na 100 ˚C i koristiti za pripremu čaja.

Način pripreme i upotreba čaja:  Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200mL) hladne vode, zagrejati i sasvim malo prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi, a zatim procediti. Piti šolju čaja uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru pre jela. Sastojci kore krušine počinju da deluju na organizam nakon 8 do 12 sati od uzimanja čaja.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje:

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od kore krušine može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: