Čaj od kičice

Čaj od kičice

150.00 din

(gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, sunčeni cvit, crvena kičica, orno zelje)

Čaj od kičice se koristi:

  • stimuliše varenje
  • poboljšava apetit
  • jača organizam
  • koristi se kod povišene telesne temperature i groznice
  • za detoksikaciju organizma

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija: Centaurium umbellatum Gilib. Gentianaceae

Kičica je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka visoka 15-30 cm. Stabljika je uspravna i pri vrhu razgranata. Prizemni listovi su izduženo obrnuto jajastog oblika i sačinjavaju rozetu. Listovi na stabljici su naspramni, duguljasto lancetasti, zašiljeni i sedeći. Petodelni cvetovi ružičaste boje skupljeni su u metličastim cvastima na vrhovima grančica i stabljike. Cveta sredinom leta. Raste po suvim brdskim i planinskim livadama, po svetlim šumama.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: osušen nadzemni deo kičice u cvetu (Centaurii herba). Kada biljka počne da cveta odsecaju se vršni delovi stabljike, listovi i cvetovi, i brzo suše u hladu i na promaji da bi se sačuvala prirodna boja.

Hemijski sastav:  Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide. Kičica obiluje gvožđem, natrijumom, a sadrži i smolu, šećer, vosak i etarsko ulje. Ima oko 0,6-1% alkaloida, među kojima je glavni gencijanin. Najviše gorčine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.

Kičica podstiče lučenje sokova i enzima za varenje. Upotrebljava se kod slabog apetita i želudačnih problema, koji su posledica manjka želudačnog soka. Tradicionalna medicina je koristi i za snižavanje temperature i groznice, zbog čega se i zove grozničava trava, ali i kod malokrvnosti, za bolji rad jetre, naročito “masne”, izlučivanje žuči. Delotvorna je i za bolesti metabolizma, kožnih osipa, opšte slabosti i iscrpljenosti. Upotrebljava se kao pomoćno lekovito sredstvo kod poremećaja krvnog pritiska i problema sa nervima.

Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se osobama sa  čirom na želucu.

Način pripreme i upotreba čaja: Jednu kafenu kašičicu herbe kičice preliti sa 200 mL ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Piti dva do tri puta dnevno po čolju čaja pola sata pre jela.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od nadzemnog dela kičice može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: