Čaj od dimnjače

Čaj od dimnjače

200.00 din

Čaj od nadzemnog dela dimnjače se koristi za:

  • detoksikaciju organizma
  • regulaciju lučenja žuči
  • ublažavanje grčeva
  • regulaciju nepravilnog rada srca i krvnog pritiska
  • kao diuretik
  • laksativ
  • blago sredstvo za spavanje
  • spolja za mazanje kod lišajeva, ekcema, osipa i drugih kožnih bolesti

Pakovanje 100gr

Opis

Latinski naziv i familija: Fumaria officinalis L. Fumariaceae

Dimnjača je jednogodišnja zeljasta biljka. Stablo je visoko do 40 cm i od osnove razgranato. Listovi su trostruko perasto rasečeni, na linearne delove. Cvetovi dimnjače su nepravilni, sakupljeni u grozdaste cvasti na vrhovima grana, ružičasti do zagasitocrveni. Plod je oraščica, oko 2 mm u prečniku. Raste na obrađenim površinama (vinogradi, žitarice, detelina) od ravnice do planinskih predela.

Kao lekoviti deo biljke koristi se:  osušen nadzemni deo dimnjače u cvetu (Fumariae herba).

Dimnjača cveta od juna do septembra. Nadzemni deo biljke bere se u vreme cvetanja i suši u tankom sloju u hladu.

Hemijski sastav:  Dimnjača sadrži 1% benzilizohinolinskih alkaloida, flavonske glikozide, derivate kofeinske kiseline, sluzi.

Čaj od nadzemnog dela dimnjače se koristi za čišćenje organa i jačanje organizma. Osim toga ubrzava metabolizam, pomaže kod bolesti jetre i žuči. Gorkog je ukusa, a osim za jetru i žučnu kesu, preporučuje se i kod čira na želucu. Dimnjača je dobar diuretik i reguliše pojačano znojenje. Poboljšava apetit i normalizuje rad želudačno-crevnog trakta, posebno kada je slabije lučenje želudačne kiseline, što se manifestuje grčevima, gasovima i zatvorom.

Dimnjača uspešno smiruje organizam i odličan je antidepresiv, pomaže kod psihosomatskih bolesti, izazvanih jakim nezadovoljstvom i stresom. Poboljšava krvnu sliku, posle samo osam do deset dana uzimanja utiče na porast crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko se uzima u dužem periodu, ima suprotan efekat, pa bi o tome trebalo voditi računa jer može da dovede do malaksalosti. Čaj od nadzemnog dela dimnjače koristi se spolja za mazanje kod lišajeva, ekcema, osipa i drugih kožnih bolesti.

Ograničenja u upotrebi: Kako dimnjača sadrži alkaloide, pri oralnoj upotrebi treba biti oprezan, koristiti je u manjim količinama i tokom kraćeg vremenskog perioda. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Način pripreme i upotreba čaja: Jednu supenu kašiku herbe dimnjače preliti sa 200 mL ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. U toku dana uzimati pre svakog obroka po jednu šolju svežeg čaja, ne duže od 8 dana.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi i tamnom mestu, izvan domašaja dece.

Pakovanje: 100 gr

Naručite artikal pouzećem direktno na vašu adresu: Čaj od nadzemnog dela dimnjače može se naručiti direktno ovde na sajtu – opcija DODAJ U KORPU ili …

Telefon za naručivanje SRB: 063/214-426  ili  011/3806-281 ili 011/4232-640

E mail za naručivanje: kontakt@mediflora.rs

PRODAJNO MESTO:

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 380 62 81

BILJNA APOTEKA MEDIFLORA, Vojvode Stepe 112, 11000 Beograd, Srbija,

Telefon/faks: + 381 11 423 26 40

email: kontakt@mediflora.rs

U apoteci vas očekuje mlada, raspoložena i ljubazna ekipa dipl. farmaceuta, farmaceutskih tehničara i lekara koji će vam u svako doba pružiti stručni savet i kvalitetnu uslugu.

You've just added this product to the cart: