Početna / Urinarni sistem / Problemi sa mokrenjem

Problemi sa mokrenjem

Sporo ili slabo mokrenje često se javlja kod starijih muškaraca zbog uvećane prostate. Simptomi se mogu pojaviti i kod starijih žena, možda zbog slabosti mišića zida bešike. Nesposobnost mokrenja najčešće muči muškarce. Može biti posledica prepreke (npr. kamena ili urođene anatomske informacije) u bešici ili mokraćnoj cevi, tesne kožice na penisu ili uvećane prostate. Ponekad se pojavi i kod žena, usled trudnoće ili mioma materice koji mogu da pritiskaju mokraćnu cev. Neke tegobe s mokrenjem su posledica trajnog poremećaja nervnog sistema, npr. multiple skleroze.

Mehanizam nastanka upale prostate: dolazi do refluksa (povraćaja) mokraće i mogućih bakterija u prostatične kanaliće (intraprostatični duktalni refluks). To se javlja kada dođe do infekcije mokraćnih puteva, akutnog zapaljenja pasemenika, kateterizacije mokraćne bešike, operacija kroz izvodni mokraćni kanal, neuroloških poremećaja bešike itd.

Simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa su akutni nastanak bola praćen učestalim mokrenjem, otežanim mokrenjem sa tankim mlazom mokraće koji se prekida u toku mokrenja, a povremeno može da nastane nemogućnost mokrenja (urinarna retencija), kao i povišena telesna temperatura. Bolesnik se takođe žali na bol u međici (perineum) i na bol iznad preponske kosti. Takođe, može imati bol u spoljnim genitalijama. Sve je to praćeno opštim simptomima u vidu povišene telesne temperature, drhtavice, slabosti, muke i povraćanja. Ovi simptomi variraju od bolesnika do bolesnika.

Hronični bakterijski prostatitis ima slične simptome kao akutni, ali manje dramatične, bez povišene telesne temperature. Bolesnici mogu da budu asimptomatični između akutnih epizoda i uvek nam daju podatke o ponavljajućim infekcijama urinarnog trakta.

Nebakterijski prostatitis ili sindrom hroničnog karličnog (pelvičnog) bola karakteriše bol koji je najčešće lokalizovan u međici, predelu iznad preponske kosti, penisu, a može biti prisutan i u testisima, u predelu prepona i u donjem delu leđa. Često je prisutan i bol za vreme i posle ejakulacije. Bolesnici se žale na učestalo mokrenje, otežano mokrenje, slabiji mlaz mokraće koji se često prekida. Opisana je i pojava erektilne disfunkcije, ali ovaj simptom nije patognomoničan za ovaj sindrom. Ukoliko ovi simptomi (sindrom) traju duže od tri meseca, bolest postaje hronična.

Asimptomatski inflamatorni prostatitis ne daje nikakve simptome. Bolesnici boluju ili od adenoma prostate, imaju povišen PSA, ili imaju rak prostate. Postojanje prostatičnog zapaljenja otkriva nam mikroskopski pregled prostatičnog sekreta, sperme, zatim pregled prostatičnog tkiva posle operacije adenoma prostate ili biopsije raka prostate.

Floraprostan biljne kapi za prostatu pomažu kod oslabljene funkcije prostate, kod otežanog mokrenja, praćenog hroničnim infekcijama mokraćnih kanala i bešike, kod benigne hiperplazije prostate i svih drugih tegoba koje prate upalu i uvećanje prostate.

Biljne kapi Floraprostan su potpuno prirodne biljne kapi i mogu se koristiti i preventivno i terapijski.Mogu da se koriste samostalno ili uz neku drugu terapiju sa lekovima.

Pogledajte i ...

Namirnice za zdrave bubrege

Namirnice za zdrave bubrege

Faktori koji su povezani s povećanom opasnošću od pojave bolesti bubrega uključuju povišeni krvni pritisak, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *