Početna / Zdravlje žena / Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja se može opisati i definisati kao bolna menstruacija, ali njeni simptomi uglavnom počinju da se manifestuju pre samog započinjanja menstrualnog ciklusa, to jest pre prvog dana trajanja menstrualnog ciklusa.

Konkretnije, u ogromnoj većini slučajeva, simptomi dismenoreje počinju da se manifestuju još u toku trajanja PMS-a i to dva do tri dana pre početka menstrualnog ciklusa.

Simptomi dismenoreje

Pojava blagih do vrlo prodornih i intenzivnih bolova u donjoj regiji stomaka, tačnije u predelu materice: Pomenuti bolovi, u ogromnoj većini slučajeva, praćeni su grčevima koji se takođe javljaju u donjoj regiji stomaka, to jest u predelu materice. Kod pojedinih žena, intenzitet bolova i intenzitet grčeva kroz koje se manifestuje dismenoreja, toliko su jaki, da one u toku njihovog trajanja gube sposobnost normalnog funkcionisanja i postaju prinuđene da leže sve dok se takvi bolovi i grčevi potpuno ne povuku ili dok se bar njihov intenzitet ne smanji tako da postane podnošljiv. Većina žena, koje su se susrele sa bolovima i sa grčevima koji nastaju i koji se razvijaju u toku trajanja dismenoreje i koji se samim tim smatraju njenim glavnim simptomima, tvrde da se takvi bolovi i grčevi najpreciznije mogu opisati kao kolike.

Pojava blagih do vrlo prodornih i intenzivnih bolova u predelu leđa, tačije u predelu karlice i neposredno iznad karlice: Ovi bolovi, u toku trajanja dismenoreje, mogu nastati i mogu se razviti nezavisno od prethodno navedene i opisane vrste simptoma, tačnije nezavisno od bolova ili od grčeva u donjem delu stomaka. Međutim, bolovi u predelu karlice i neposredno iznad karlice, najčešće nastaju i počinju da se razvijaju, ali i da se povlače istog trenutka kada nastanu, kada počnu da se razvijaju i kada se povlače i bolovi i grčevi u donjoj regiji stomaka.

Pojava mučnine: Kada se javlja kao simptom dismenoreje, mučnina najčešće nastaje naglo i neočekivano, nije povezana sa konzumiranjem bilo koje vrste namirnica i najčešće su “okidači” za njen nastanak i razvoj određeni intenzivni mirisi. Ono što je takođe bitno napomenuti kada je u pitanju mučnina koja je simptom dismenoreje, jeste da ona može biti propraćena nadražajem za povraćanje, ali da se najčešće ne završava povraćanjem.

Pojava vrtoglavice: Za razliku od prethodno navedenih i opisanih simptoma dismenoreje, vrtoglavica se kao simptom dismenoreje javlja znatno ređe i to najčešće kod žena kod kojih su menstrualni ciklusi karakteristični po obilnom krvarenju ili kod žena kod kojih je razvijena anemija. Pritom, ukoliko se manifestuje kao simptom dismenoreje, vrtoglavica može biti izražena kao blaga i kratkotrajna, kao takva značajno ne ometa normalne dnevne aktivnosti, ali isto tako može biti i vrlo izražena, može trajati kontinuirano nekoliko sati, pa čak i više dan i kao takva može značajno može ograničiti sposobnost normalnog funkcionisanja.

Dismenoreja – uzroci

Na osnovu uzroka koji mogu dovesti do njenog nastanka, dismenoreja se može definisati kao primarna i kao sekundarna dismenoreja.

Uzroci primarne dismenoreje

Neposredno pre svakog započinjanja menstruacije, to jest dva do tri dana pre prvog dana menstruacije, dolazi do drastičnog opadanja vrednosti polnih hormona u organizmu žene. Takva pojava, direktno utiče na trenutno stezanje, tačnije na trenutno sužavanje krvnih sudova čija je funkcija da prokrvljuju endometrijum, to jest sluzokožu koja oblaže unutrašnje zidove materice.

Usled trenutno izražene suženosti krvnih sudova čija je funkcija da prokrvljuju endometrijum, dolazi do takođe trenutno izražene nedovoljne prokrvljenosti endometrijuma, a to dalje rezultira naglim nastupanjem proizvodnje, odnosno naglim nastupanjem stvaranja povišenih vrednosti prostanglandina koji je definisan kroz tip F2 alfa, a koji zapravo predstavlja oblik hemijskog medijatora.

Onda kada dođe do stvaranja povišenih vrednosti gore pomenutog prostanglandina koji je definisan kroz tip F2 alfa, organizam žene reaguje kontrakcijama materičnog tkiva, to jest kontrakcijama materice, koje se prepoznaju i koje se mogu definisati kao blagi do intenzivno izraženi bolni grčevi koji su propraćeni i ostalim simptomima dismenoreje.

Uzroci sekundarne dismenoreje

U poređenju sa uzrocima primarne dismenoreje, uzroci koji mogu dovesti do nastana i do razvoja sekundarne dismenoreje su značajno brojniji i složeniji.

Ono što je pritom kao prvo i osnovno važno napomenuti kada su u pitanju uzroci sekundarne dismenoreje, jeste da se oni međusobno mogu razlikovati, ali da su uvek povezani sa određenim organskim promenama koje su izražene u organizmu žene, tačnije koje su izražene na nekom od reproduktivnih organa žene.

Mogući uzroci sekundarne dismenoreje

  • miom na materici,
  • polip na materici,
  • prisustvo stranog tela u unutrašnjosti materice,
  • endometrioza,
  • suženost vrata materice,
  • priraslina unutar male karlice,
  • malformacija vrata materice,
  • tumor na površini materičnog tkiva.

Floravitex biljne kapi pomažu kod endometrioze, pojačanog menstrualnog krvarenja, neredovnih i bolnih ciklusa, bol i nadutost u dojkama, anovulatornog krvarenja.

Floravitex kapi imaju povoljno dejstvo kod problema u toku menopauze (napadi vreline, obilno znojenje, poremećaj sna, nervoza, iritabilnost) i cističnih promena na dojkama i jajnicima.

 

DA HORMONI BUDU U HARMONIJI – FLORAVITEX KAPI!

Pogledajte i ...

Piskavica i menopauza

Piskavica i menopauza

Piskavica je poznata po svojim brojnim lekovitim svojstvima, obično se u ove svrhe koristi njeno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *