Početna / Endokrini sistem / Preveliki unos šećera uništava organizam

Preveliki unos šećera uništava organizam

Pad šećera u krvi, koji se javlja nakon „loših“ ugljenohidrata poput bombona i keksa, utiče na deo mozga koji kontroliše impulse. Šećer čini trećinu dnevnog kalorijskog unosa, ali ljudsko telo nije stvoreno da podnosi tolike količine šećera, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga postoji mogućnost da tolika količina šećera pogoduje mnogim bolestima modernog doba poput dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta karcinoma, potvrđuje istraživanje.

Zavisnost od šećera može upućivati na nedijagnostikovani problem, kao što su poteškoće u radu s nadbubrežnim žlezdama. Taj problem lako vodi ka gubitku samokontrole i želje za nezdravom i visokokaloričnom hranom. To bi moglo da objasni rastuću globalnu epidemiju gojaznosti

Te zavisnosti imaju različite uzroke, od hormonalnih promena do infekcija.

Problemi sa štitnom žlezdom

Ako pijete puno kafe, imate stalne glavobolje, debljate se, a teško gubite kilograme to može upućivati na probleme sa štitnjačom. Kofein može da pogorša zavisnost o šećeru, zato prepolovite konzumiranje kafe svake nedelje, dok ne dođete na jednu šoljicu na dan, potom se prebacite na čaj i na kraju čaj bez kofeina.

Pijte više vode, izbacite prerađenu hranu i belo brašno i odaberite namirnice celog zrna kao što su smeđi hleb, pirinač i testenina, koje telo duže obrađuje, a koje održavaju visinu šećera u krvi stabilnom. San optimizuje količinu energije i smanjuje apetit, zato ćete dok ste umorni verovatno više žudeti za šećerom i na taj način veštački proizvoditi energiju.

Kvaščeve gljivice

Vaš dan ne može da vam prođe bez šećera ili hleba, postoji velika verovatnoća da ste zavisne o šećeru. Ako ste u poslednje vreme patili od gljivične infekcije, razdražljivog želuca ili akni koje ste lečili duže vreme antibioticima, ti lekovi su mogli da uzrokuju pojavu „loših“ bakterija. Antibiotici ubijaju „dobre“ bakterije, dok antacidi neutralizuju želudačnu kiselinu, odgovornu za uništavanje „loših“ bakterija.

Tada se podstiče množenje kvaščevih gljivica koje izaziva želju za šećerom i hlebom, jer ga telo vrlo brzo može pretvoriti u glukozu. Stanje možete da ublažite smanjenim unosom šećera i kofeina i povećanim unosom probiotika i jogurta. Oni će vratiti ravnotežu želuca i obnoviti njegovu floru.

Previše adrenalina

Razdražljivost zbog gladi obično rezultuje instantnim rešenjem, šećerom u obliku čokoladice ili keksa. Takvo ponašanje može da upućuje na probleme s nadbubrežnim žlezdama čiji je zadatak „ispumpavanje“ hormona stresa, adrenalina i kortizola, dok smo pod stresom. Simptomi mogu biti i često mokrenje, upale grla, žeđ i otečene žlezde. Rešenja za probleme mogu biti orasi, sir ili jaja, obroci bogati proteinima. Oni zadržavaju visinu energije zbog čega telo ne žudi stalno za šećerom.

Menopauza ili predmenopauza

Visina hormona estrogena i progesterona u vreme menopauze pada, zbog čega telo žene pruža veći otpor insulinu. To može da uzrokuuje pojačanu želju za šećerom koji diže raspoloženje.

Kako se visina hormona menja, telo pokušava da podigne količinu hormona sreće serotonina kako bi se dobro osećalo, a upravo šećer uzrokuje otpuštanje tih hormona, zbog čega telo žudi za slatkim stvarima.

Ako su promene raspoloženja problem, to je zato jer višak šećera blokira vašu sposobnost da pretvorite supstancu koja se zove GLA (gama linolenska kiselina) u DGLA (dihomo-gama-linolenska kiselina), potrebnu za proizvodnju prostaglandina koji poboljšava raspoloženje. Smanjeni unos šećera omogućiće vašem telu da prostaglandin proizvodi delotvornije.

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Floradijabet kapi za šećer mogu slobodno da se kombinuju sa terapijom koju trenutno koristite kako bi smanjili primenu lekova i pomogli da lakše kontrolišete nivo šećera u krvi.

Pogledajte i ...

Uzroci problema sa štitnom žlezdom

Uzroci problema sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda je jedna od najvažnijih žlezda u endokrinom sistemu. Osetljiva i delikatna, štitna žlezda …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *