Gastritis predstavlja zapaljenje sluzokože želuca, odnosno unutrašnjeg sloja koji oblaže želudac i štiti ga od dejstva kiselina. Do ove upale može doći iz različitih razloga — zbog prekomernog nakupljanja žuči, dugotrajnog uzimanja određenih lekova (posebno protiv bolova i upala), autoimunih poremećaja, nepravilne i neredovne ishrane, kao i zbog pretjerane konzumacije alkohola, kafe i cigareta. Pored ovih faktora, gastritis može izazvati i stres, bakterija Helicobacter pylori ili čak infekcije drugim mikroorganizmima.
Ovo oboljenje često je teško dijagnostikovati jer se njegovi simptomi mogu preklapati sa drugim probavnim tegobama. Najčešći znaci gastritisa su bol ili peckanje u gornjem delu stomaka, osećaj težine nakon jela, gorušica, mučnina, povraćanje, nadimanje, gubitak apetita i tamna stolica. Neki pacijenti imaju blage simptome koji dolaze i prolaze, dok se kod drugih bol i nelagodnost javljaju redovno i mogu značajno narušiti kvalitet života.
Lečenje gastritisa
Vrlo je važno utvrditi o kom obliku gastritisa se radi, jer se pristup lečenju razlikuje. Postoje tri osnovna tipa:
- Akutni gastritis – nastaje naglo, sa jakim bolovima i nelagodom, i obično se javlja nakon konzumiranja alkohola, lekova ili teške hrane.
- Hronični gastritis u fazi pogoršanja – karakterišu ga dugotrajni simptomi koji se s vremena na vreme pogoršavaju; bol može biti intenzivan i praćen mučninom, povraćanjem i nadimanjem.
- Hronični gastritis van pogoršanja – simptomi su blaži, ali prisutni duže vreme, i zahtevaju promene u načinu ishrane i životnim navikama.
Kod težih oblika bolesti obavezna je poseta lekaru, koji će preporučiti odgovarajuću terapiju – najčešće lekove za smanjenje kiselosti želuca, antibiotike u slučaju bakterijske infekcije i preparate koji štite sluzokožu.
Prirodni načini ublažavanja gastritisa
Pored lekarske terapije, mnogi pacijenti nalaze olakšanje u prirodnim metodama. Neki od najčešće korišćenih prirodnih lekova su:
- Čaj od kamilice, đumbira ili slatkog korena – pomažu u smanjenju upale i umiruju želudac.
- Aloja vera sok – blagotvorno deluje na sluzokožu i smanjuje osećaj pečenja.
- Med (posebno manuka med) – deluje antibakterijski i pomaže u zarastanju oštećenja sluznice.
- Probiotici – obnavljaju crevnu floru i pomažu u borbi protiv bakterije H. pylori.
- Blaga ishrana – izbegavanje začinjene, masne i kisele hrane, gaziranih pića i alkohola.
Takođe, preporučuje se da obroci budu manji, ali češći, i da se jede polako, bez žurbe. Redovan san, smanjenje stresa i fizička aktivnost takođe imaju pozitivan uticaj na zdravlje želuca.
Ukoliko se gastritis ne leči na vreme, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su čir na želucu ili krvarenje. Zato je važno reagovati čim se pojave prvi simptomi i kombinovati medicinski tretman sa zdravim navikama i prirodnim sredstvima za oporavak želuca.
Osobe koje pate od gastritisa često primete da im svježe voće i povrće ne prija, iako su ovi namirnice inače zdrave. Glavni razlog za to je celuloza, vlaknasta supstanca koja se nalazi u biljkama i koja može dodatno nadražiti sluznicu želuca koja je već upaljena. Kada je želudačna sluznica osetljiva, sirova hrana može izazvati pojačano lučenje kiseline, nadutost, bol i mučninu.
Umesto svežeg voća i povrća, preporučuje se pravljenje svežih sokova koji sadrže dragocene vitamine i minerale, ali bez grubih vlakana koja izazivaju iritaciju. Na taj način, organizam dobija sve potrebne hranljive materije, a želudac se ne opterećuje dodatno.
Ishrana kod gastritisa
Kod gastritisa je ključno birati laku, kuvanu i dinstanu hranu, dok pržene i začinjene obroke treba u najvećoj meri izbegavati. Hrana treba da bude topla (ne previše vruća ni hladna) i servirana u manjim obrocima tokom dana. Dobar izbor su povrtne supe, pirinač, ovsene kaše, bareno povrće, piletina i riba pripremljena na pari.
S druge strane, treba izbegavati:
- masnu i prženu hranu,
- kiselu i začinjenu jela,
- gazirane napitke i alkohol,
- jaku kafu i crni čaj.
Prirodni lek za gastritis – recept sa bundevom
Narodna medicina nudi brojne prirodne načine za ublažavanje tegoba gastritisa. Jedan od poznatijih i veoma delotvornih napitaka jeste sok od bundeve sa medom i jabukovim sirćetom, koji smiruje želudac i reguliše lučenje kiseline.
Potrebni sastojci:
- Pola slatke bundeve
- 2 kašike meda
- 1 kašika jabukovog sirćeta
Priprema:
Ogulite bundevu i sameljite je u sokovniku ili blenderu. Na pola litre dobijenog soka dodajte med i jabukovo sirće, pa dobro promešajte. Napitak pijte u malim gutljajima tokom dana.
Ovaj sok je ukusan, bogat vitaminima A, C i E, kao i mineralima poput magnezijuma i gvožđa. Mnogi tvrde da bol prestaje gotovo trenutno, a redovno konzumiranje soka od bundeve doprinosi opštem zdravlju želuca i creva.
Bademi protiv žgaravice
Još jedan jednostavan i efikasan prirodni lek su bademi. Samo šaka badema (oko 20 komada) može da neutralizuje višak želudačne kiseline već u roku od pola sata. Bademi ne deluju samo trenutno – ako se redovno konzumiraju, mogu pomoći da se kiselina trajno uravnoteži i spreči ponovna pojava gorušice.
Preporučuje se da se bademi jedu neprženi i neslani, najbolje ujutru ili između obroka. Osim što ublažavaju žgaravicu, bogati su zdravim mastima, proteinima i mineralima koji doprinose celokupnom zdravlju sistema za varenje.
BIOGASTRITIS ČAJ sadrži mešavinu slatkog korena, kamilice, virka, kantariona, hajdučke trave, podubice i drugih biljaka, a predstavlja odličan prirodni lek za heliko bakteriju, gastritis, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu i propratne simptome ovih stanja.
Dobri su i sledeći čajevi protiv heliko bakterije:
- čaj od žalfije
- čaj od bokvice
- čaj od hajdučke trave.
BIOGASTRITIS ČAJ treba konzumirati u kombinaciji sa preparatom BIOGASTRITIS KAPI, kako biste postigli najefikasnije delovanje i zagarantovane rezultate.
Korišćenjem ovih potpuno prirodnih preparata ćete izbeći potencijalne neželjene efekte usled korišćenja konvencionalnih lekova i antibiotika za lečenje heliko bakterije.








