Ovas ili zob za snižavanje holesterola

Ovas ili zob za snižavanje holesterola

Ovas ili zob za snižavanje holesterola

Ovas snižava nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, a reguliše i krvni pritisak. Takođe, ova žitarica je izuzetno dobra za probavu. Ona pomaže u čišćenju creva i sastavni je deo raznih dijeta za mršavljenje. Ukoliko redovno budete konzumirali ovas i jela od ovsa više nećete imati problema sa zatvorom i sa tvrdom stolicom, a imaćete i zavidnu liniju. U tom slučaju preporučuje se da ujutru na prazan želudac konzumirate po jednu šolju ovsenih mekinja.

Takođe, veruje se i da se redovnim konzumiranjem ove lekovite žitarice može produžiti životni vek. Ovas ili zob je vrlo važan i za one, koji pate od nesanice, depresije, anksioznosti, umora, jer je vrlo efektivno, ali i blago sredstavo za jačanje nervnog sistema.

Snižava pritisak

Ovas je dragocen i za održavanje optimalnog krvnog pritiska. Antioksidanti koje sadrži sprečavaju oksidaciju holesterola, koja se događa kad pritisak skoči i u organizmu se poveća broj štetnih slobodnih radikala. U tom slučaju dolazi do oksidacije čestica holesterola i on se lepi za zidove krvnih sudova.

Topi kilograme

Biljna vlakna formiraju i želatinasti sloj na zidovima želuca koji usporava varenje, što je najvažnije za smanjenje šećera u krvi, i pruža duži osećaj sitosti. Jedna do dve kašike ovsenih mekinja dnevno pomoći će u gubljenju kilograma. Isto je i sa ovsenim pahuljicama, koje inače sadrže više biljnih vlakana nego instant kaša od ovsa. Ova kaša je često dodatno obogaćena šećerom kao i svi instant proizvodi, a ukoliko je tako, taj podatak treba da piše na pakovanju.

Snižava holesterol

Rezultati istraživanja dr Džejmsa Andersona, nutricioniste s Univerziteta u Kentakiju, pokazali su da osnovu strukture ćelijskog zida ovsa čini složeni ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunološkog sistema, aktivira ih i čini ih sposobnim za borbu s virusima, bakterijama, odumrlim ćelijama, tumorima i teškim metalima koji dospevaju u organizam. Beta-glukan je ujedno i razgradivo biljno vlakno koje snižava holesterol. Šolja od 250 grama kuvanih ovsenih mekinja dnevno, šolja i po kuvane ovsene kaše ili tri pakovanja instant ovsene kaše sadrže istu količinu beta-glukana koji može da smanji nivo holesterola u krvi za oko pet odsto, a samim tim i rizik od infarkta za oko 10 odsto. Zahvaljajući tim podacima, ovsene mekinje su postale veoma popularne u svetu osamdesetih godina prošlog veka.

FloraLip biljne kapi

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita)

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *