Crveni zdravac za plodnost kod žena i muškaraca

Crveni zdravac za plodnost kod žena i muškaraca

Kao što i samo ime kaže, zdravac je biljka koja je veoma značajna za zdravlje. Pripada porodici Geraniaceae, sadrži dosta vrsta, ali najznačajnije su beli i crveni zdravac, koje ćemo opisati u nastavku.

Vrste

Pitomi ili beli zdravac (Geranium macrorrhizum) je višegodišnja mirisna zeljasta biljka koja raste na planinama. Ima debele rizome poput prsta, duge do 1 m, koji gotovo puze po površini zemlje. Cvet je crvenkasto-ljubičaste boje, a liči na rodin ili ždralov kljun. Cveta od aprila do juna. U lekovite biljke se koristi čitava biljka u cvetu, ali se ipak najviše koristi koren, koji ima najveći sadržaj tanina. Ova vrsta zdravca je tipična taninska droga, a posebno rizom.

Crveni zdravac (Geranium robertianum) ili češulja je višegodišnja zeljasta biljka, visine do 40 cm, raste na brdovitim i planinskim predelima. Cvetovi su crvenkaste boje, a listovi se nalaze na dugim peteljkama. Takođe cveta od aprila do juna i u lekovite svrhe se koristi čitava biljka.

Lekovita dejstva

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, flavonoide, fenole i eterična ulja.

Ova biljka izgleda nežno, ali rizom sadrži moćne sastojke koji se zovu tanini.

Tanini su odgovorni za smirivanje digestivnog trakta, a to je korisno u prevenciji i lečenju probavnih tegoba, poput dijareje. Zdravac se vekovima unazad koristio za lečenje takvih problema. Naročito je korišćena sirova biljka u prošlosti, ali danas je dostupna u vidu mnogih oblika, pri čemu je dosta olakšano njeno korišćenje.

Zdravac je najbolje da koriste oni sa blagim gastrointestinalnim oboljenjima. Prisustvo tanina u ovoj biljci može pomoći u ublažavanju: dijareje,  upale bešike, simptoma vezanih za Kronovu bolest.

Istorijski gledano, zdravac se takođe koristio u narodnoj medicini da se zaustavi abnormalno krvarenje, uključujući i ono koje se odnosi na menstruaciju i probleme sa matericom.

Tanini takođe mogu da deluju kao prirodni adstrigens, budući da mogu da smanje upalu i crvenilo koji se odnose na stanja kože, kao što su rane. Zdravac može da se nanosi spolja da pomogne u tretmanu hemoroida.

Ređa upotreba ove biljke podrazumeva lečenje stanja oka, kao što su konjuktivitis i blage iritacije mrežnjače. Kod pacijenata sa dijabetesom, zdravac može delovati kao mogući prirodni tretman za probleme sa vidom.

Crveni zdravac za plodnost

Crveni zdravac za žene predstavlja veoma lekovitu biljku, budući da poboljšava rad reproduktivnih organa žene. Mada još uvek nije naučno dokazano, smatra se da crveni zdravac za plodnost može da pruži odlične rezultate.

Naime, crveni zdravac za plodnost može dosta da pomogne jer omugućava:

 • regulisanje lučenja polnih hormona,
 • normalizuje menstrualni ciklus,
 • poboljšava zdravlja jajnika i drugih ženskih reproduktivnih organa,
 • poboljšava prohodnost jajovoda,
 • leči upalu reproduktivnih organa.

Kako se koristi crveni zdrava za plodnost?

Piti čaj od crvenog zdravca minimum jednom dnevno tokom perioda od 3 meseca, uz obavezno pravljenje pauze za vreme menstruacije. Naročito dobre rezultate daje kada se pije u kombinaciji sa virkom i macinom travom.

Kada je u pitanju lečenje neplodnosti, crveni zdravac za muškarce se takođe preporučuje.

FLORAVITEX BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat na bazi konopljike, a mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans kod žena, uključujući:

 • neredovne i bolne cikluse
 • predmenstrualni sindrom (PMS, bol i nadutost grudi, glavobolja i dr.)
 • nenormalna krvarenja materice
 • neplodnost usled hormonske neravnoteže (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
 • endometrioze i zapaljenska oboljenja karlice
 • ciste na jajnicima
 • policistične jajnike
 • akne i bubuljice
 • pojačanu maljavost
 • tegobe u menopauzi.

Biljni sastojci FLORAVITEX KAPI ne deluju kao biljni estrogen (fitoestrogen), komponente koje se često koriste za regulaciju ženskog reproduktivnog sistema; već deluju na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje regulišu sve ostale hormone u organizmu i dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, tj. indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Upotreba:

Rastvoriti 40 kapi u 2dl vode, dva puta dnevno, najbolje pola sata pre jela. Koristiti minimum 3 do 6 meseci u kontinuitetu.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.