Beli luk – neprevaziđen prirodni lek za srce i krvotok

Beli luk – neprevaziđen prirodni lek za srce i krvotok

Beli luk je najstarija poznata lekovita biljna vrsta ili začin. On pripada rodu Allium i poreklom je iz centralne Azije. Čovečanstvo je prepoznalo lekovita svojstva ove čarobne biljke pre više od 3.000 godina. Naučnik Luj Paster, koji je otkrio pasterizaciju, efikasno je koristio anti-bakterijske kvalitete  belog  luka još daleke 1858. godine.

Beli luk je veoma zastupljen u kulinarstvu, gde predstavlja nezaobilazan začin u mnogim jelima; međutim, u okviru ovog članka ćemo se baviti mnogobrojnim zdravstvenim prednostima belog luka.

Mnogi ljudi izbegavaju da jedu beli luk, pre svega zbog jakog i neprijatnog mirisa koji ostavlja u ustima. Međutim, imamo dobru vest – postoji i beli luk bez neprijatnog mirisa! Naime, postoji mašina za fermentaciju luka, nakon čega se gubi neprijatan miris luka, a dobija se nov “crni beli luk” koji, pored toga što ne ostavlja neprijatan miris u ustima, ima i izraženija lekovita dejstva.

Lekovita dejstva

Zašto se beli luk smatra tako lekovitom biljkom? Pa, kao prvo, beli luk sadrži vitalno hemijsko jedinjenje pod nazivom alicin, koji je odličan terapijski sastojak sa mnogim lekovitim dejstvima. Alicin jedinjenje sadrži sumpor, koji daje luku oštar ukus i svojstvenu aromu.

Dakle, beli luk je bogat jedinjenjima kao što su alicin, sumpor, cink i kalcijum – koji imaju zdravstvene prednosti, koriste se za negu i imaju antibiotska i antigljivična svojstva. Takođe je bogat izvor minerala poznatog kao selen. Selen je poznat u borbi protiv raka i deluje sa vitaminom E u telu da poveća antioksidativnu moć. Beli luk takođe deluje kao razređivač krvi zbog svog sadržaja salicilata. Ovo omogućava pravilan protok krvi i poboljšava zdravlje krvotoka.

Danas, reputacija belog luka kao lekovite biljke značajno raste. To je zato što je potvrđeno od strane mnogih istraživača da je veoma efikasan u sprečavanju i lečenju širokog spektra zdravstvenih uslova. Zapravo, već decenijama, beli luk se preporučuje od strane medicinskih stručnjaka širom sveta da se uključi u svakodnevnu ishranu zbog njegovih brojnih moćnih uticaja na zdravlje.

Zdravstvene koristi od belog luka su zaista gotovo bezbrojne.

Beli luk lekovita dejstva:

 • pomaže u borbi protiv srčanih bolesti
 • deluje protiv raka
 • deluje protiv dijabetesa
 • deluje protiv prehlade, kašlja i drugih respiratornih tegoba
 • snižava krvni pritisak,
 • deluje kao prirodni antibiotik, što znači da deluje protiv bakterija i samim tim protiv velikog broja infekcija/upala
 • deluje protiv gljivica
 • deluje protiv virusa
 • deluje pozitivno na kožu i kosu (sprečava opadanje kose)
 • jača imuni sitem,
 • poboljšava varenje i dr.

Kako se koristi beli luk u lekovite svrhe?

Najbolje je pojesti sirovi beli luk na prazan stomak/želudac. Međutim, ne treba progutati čen belog luka, već je najbolje da ga prvo izgnječite pa da ga onda pojedete, ili da ga jednostavno prvo izgnječite/sažvaćete u ustima pre nego što ga progutate – jer se tako oslobađa alicin i beli luk najefikasnije ispoljava svoja lekovita dejstva. Beli luk uvek treba jesti sirov ili kratko kuvan (10 min).

 Beli luk i krvni pritisak

Beli luk je poznat prirodni lek za lečenje visokog krvnog pritiska. Kada imate visok nivo krvnog pritiska, alicin prisutan u belom luku opušta krvne sudove i samim tim snižava pritisak. Takođe se bori protiv tromboze smanjenjem agregacije trombocita.

Beli luk snižava nivo holesterola

Od dve vrste holesterola, LDL i HDL, LDL je loš za zdravlje. Beli luk, bogat alicinom, efikasno sprečava oksidaciju LDL ili lošeg holesterola. Svi oni koji imaju visok nivo holesterola treba da jedu beli luk u svakodnevnoj ishrani.

CARDIOPLANT BILJNE KAPI su 100% prirodan preparat koji dokazano pomaže kod kardiovaskularnih tegoba/bolesti, uključujući probleme sa krvotokom, visok pritisak, slabost srca i povišen holesterol. Zahvaljujući svom sastavu, ove biljne kapi regulišu krvni pritisak i deluju pozitivno na srce i krvotok na potpuno prirodan i bezbedan način.

CARDIOPLANT KAPI su na bazi ekstrakta divljeg kestena, bele imele, gloga, lincure, matičnjaka, valerijane.

Delotvorne su kod svih kardiovaskularnih tegoba i možete da ih koristite bez bojazni od neželjenih reakcija i kontraindikacija.

Share this post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *