Mladi i dijabetes

Mladi i dijabetes

Glavni uzročnici dijabetesa su gojaznost, nedostatak ili smanjena fizička aktivnost, loša ishrana i prenatalni faktori. Može nastati i usled oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja. Prevelik i neadekvatan unos lekova, hemijskih agenasa, sklonost ka većim količinama slatkiša, nazebima, infekcijama i zapaljenjima, stres, povrede, hirurške intervencije itd.

DIJABETIČAR PRE SVEGA MORA BITI ODGOVARAN PREMA SEBI I SVOM ZDRAVLJU TJ. VLADATI SE PREMA PRAVILIMA.

To je pola puta ka izlečenju bolesti ili njenoj kontroli. Kod mladih dijabetičara odgovornost je veća u odnosu na vršnjake. Pored toga što se insulin mora redovno unositi u određeno vreme, njegovo unošenje je bolno putem injekcija. Veoma zamorno i neprijatno je i merenje šećera, a bockanje u prst je neophodna procedura merenja glukoze u krvi i to boli.

Istraživanjima je dokazano da umereno vežbanje tri puta nedeljno može u velikoj meri smanjiti rizik od oboljenja kod mladih uzrasta od devetnaest do dvadeset pet godina.

STRES I DIJABETES

Današnji život je pun stresa koji se manifestuje kroz brzinu, velika očekivanja i stalnu borbu, posebno u gradovima, a naročito većim. Mnogobrojne društvene, porodične i radne obaveze dovode do prekomernog rada i stresa. Dijabetičarima takav život predstavlja i pretnju i štetu za zdravlje, zato što u tim situacijama raste nivo šećera u krvi. Jer, hormoni stresa (adrenalin, kortizol i dr.) ubacuju energiju, a to je glukoza u krvi što dijabetičarima predstavlja komplikaciju.

Mnoge zdravstvene komplikacije može izazvati stres – i pojavu mnogih bolesti, kao što je dijabetes. Lekari i stručnjaci za stres preporučuju dijabetičarima neke savete. Pre svega, osoba sa dijabetesom se mora naučiti i priviknuti na neke nove stvari u svakod­nevnom životu. Treba prepoznati osećaj kada rastu hormoni stresa i povećavaju glukozu u krvi, a znamo da svi stresni hormoni povećavaju nivo glukoze u krvi, a da samo jedan jedini, a to je insulin, snižava glukozu u krvi. Zato u uslovima dugotrajnog stresa (stalno ubaci­vanje glukoze u krv i stanje dugotrajne hiperglikemije, koja dovodi do hiperinsulinemije, a ova do iscrpljivanja pankreasa i nastanka relativnog ili apsolutnog nedostatka insulina i kliničke manifestacije dijabetesa) može nastati dijabetes. Kod već registrovanog dijabetičara to dovodi do komp­likacije dijabetesa u vidu skokova šećera u krvi.

Kako se izboriti sa dijabetesom

Najbolji način prevencije i ublažavanja napredovanja bolesti je umeren, zdrav stil života – pravilna ishrana (koju je propisao dijetolog ili endokrinolog, a osmislio dijetetičar-nutricionista), pravilna fizička aktivnost, redovno uzimanje terapije, redovni sistematski i zakazani kontrolni pregledi.
Pravilna ishrana treba da bude takva da održava optimalnu telesnu masu i obezdeđuje sve neophodne hranljive supstance u optimalnim količinama.
Smanjiti unoso prostih ugljenih hidrata (slatkiši, beli šećer), a povećati unos biljnih vlakana (ovsene, pšenične pahuljice).

Floradijabet biljne kapi

FLORADIJABETFloradijabet biljne kapi, u svom sastavu imaju biljke koje pored tradicionalne upotrebe, predstavljaju i naučno potvrđenu kombinaciju biljaka koje regulišu šećer u krvi.

Floradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Floradijabet biljne kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.