Početna / Nervni sistem / Loš san i nesanica – prirodno lečenje

Loš san i nesanica – prirodno lečenje

Dobar san je izuzetno značajan jer okrepljuje čitav organizam i daje snagu za napore koje donosi sledeći dan. Istraživanja su potvrdila da zdravlje osoba koje ne spavaju dobro ili pate od nesanice vremenom popušta, remeti se rad srca, krvotoka, endokrinog i imunološkog sistema. Takve osobe imaju i niz psihičkih smetnji, kao što su slabija koncentracija, sporije reagovanje i razdražljivost, svadljive su i preosetljive na zvuk.

Šta možemo da učinimo da se oslobodimo nesanice?

  • Budite aktivni. Na ovaj način ćete umoriti mišiće i organizam i pomoći snu koji odmara. Izbegavajte jedino naporne aktivnosti pred spavanje.
  • Izbegavajte da jedete posle 19 časova. Ako kasno jedete, organizam će vam biti zauzet varenjem hrane umesto da se fokusira na noćni odmor. Pokušajte i da odolite večernjoj čašici alkohola pošto on umanjuje kvalitet sna.
  • Ako imate probleme sa spavanjem, popričajte sa svojim lekarom i zamolite ga da vam preporuči neki biljni preparat za opuštanje. Kao prvi korak možete da pokušate i sa nekom opuštajućom kupkom (sa mirisom lavande recimo).
  • Završite sa dnevnim zadacima i ne prihvatajte se kućnih poslova posle 20 časova. Svet zaista neće propasti ako niste stigli da oribate kuhinju, ali vaše zdravlje će možda trpeti.

Pred odlazak na spavanje

  • Ako tražite nešto na internetu kasno uveče, namestite podsetnik ili alarm da vas podseti da treba da krenete u krevet. Ovo je jedna od aktivnosti koja nas najlakše zavara i oduzme vreme.
  • Isključite televizor i kompjuter, prigušite svetlo i smanjite muziku bar pola sata pred spavanje.
  • Opustite se – čitajte neki roman ili se opustite uz kupku.
  • Zapišite probleme sa kojima ste se suočili tog dana i posvetite po nekoliko minuta razmišljanju o njihovom rešenju. Tako će vaš mozak dobiti poruku da ste se pozabavili problemima i moći ćete lepše da spavate.
  • Pripremite sobu za spavanje. Idealna temperatura za spavaću sobu je između 20 i 25 stepeni.

Važno je istaći da kada je nesanica u pitanju, uvek se leči njen uzrok! Dakle, bilo da je u pitanju psihološki uzrok ili zdravstveni, jako je važno znati šta izaziva nesanicu kako bi tretman bio adekvatan.

Neki prirodni lekovi, kao što su Fitorelax biljne kapi ili Odoval S su lekovi na biljnoj bazi, mogu se dobiti bez recepta i nemaju kontraindikacije ukoliko se upotrebljavaju onako kako je predviđeno.

Pogledajte i ...

Svrab kože na nervnoj bazi 

Svrab kože na nervnoj bazi 

Svrab kože može da bude znak alergijske reakcije na nešto, a može da bude i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *